1. május 19-én széles körű intézményi összefogással a Magyar Nemzeti Múzeum, a Göcseji Múzeum, a Balatoni Múzeum, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézete és Régészeti Térinformatikai Laboratóriuma és a Civil Régészeti Alap munkatársainak részvételével megkezdődött Zalacsány-Örvényeshegyen az örményesi pálos kolostor régészeti kutatása.

 

A mai Zalacsány területén egykor működő örményesi Pálos Kolostor emlékének szentelve, 2017. május 27-én, szombaton gyönyörű természeti környezetben, hagyományteremtő szándékkal szabadtéri szentmisét és egész napos kulturális programot szervez a zalacsányi Pálos Vendégház, együttműködésben a Magyar Pálos Renddel és Zalacsány Község Önkormányzatával. A 10:30-kor kezdődő misét P. Csóka János, a Magyar Pálos Rend tartományfőnökE celebrálJA. A szentmise során közreműködik Maczkó Mária Prima Primissima és Emerton díjas énekművész.

 

A délutáni programban fellépnek: Zala Zenekar (Laposa Julianna, ifj. Horváth Károly, Hintalan Gergely) közreműködik Vizeli Balázs Kossuth, Artisjus és Gramofon díjas népi hegedűművész, Legeza Márton, a Népművészet Ifjú Mestere, a „Fölszállott a páva” verseny döntőse, néptáncosok, mese- és versmondók.

 

A Pálos Rend örményesi kolostora egykor a Zalacsány és Kehida között fekvő Örvényeshegy településrészen, az Örvényes-patak völgye felett állt. Alapítója Kanizsai Miklós tárnokmester. Története az okleveles források alapján 1378-tól követhető nyomon. A Szűz Mária tiszteletére szentelt kolostor jelentőségét jelzi, hogy még 1490 előtt vikariátus ­­– több monostor élén álló rendház – rangjára emelkedett, 1576-ban pedig itt tartották a rendi káptalant és választották meg a rend perjelét is. A kolostor kegyura mindvégig a Kanizsai család volt, a család kriptája is itt volt, így az alapító Kanizsai Miklóst is itt helyezték örök nyugalomra. A helyi hagyomány szerint Deák Ferenc is szívesen pihent meg egykor a kolostor romjainál, az „örményesi csonka torony” tövében. Köveit mára elhordták, régészeti feltárásra eddig még nem került sor.

A 2017. május 27-i rendezvény során az örvényeshegyi lakosok összefogásával a volt kolostor helyén emlékhelyet létesítenek, melynek a megáldására is sor kerül. Ennek kapcsán a szervezők fő célja, hogy 2017-ben el tudjon indulni a terület régészeti kutatása, mely reményeik szerint egy színvonalas történelmi emlék- és kirándulóhely, kültéri kiállítóhely létrehozásához vezethet együttműködésben a Göcseji és a Balatoni Múzeummal.

A Pálos Rend az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetes remete rend. A rendet Boldog Özséb esztergomi kanonok alapította. A rend központja jelenleg a lengyelországi Częstochowában van, a magyar tartomány székhelye Pécsett.

A közel 6 hektáros birtokon elterülő zalacsányi Pálos Vendégházat 2013-ban, a Zalacsány-Örvényeshegyi Szabadtéri Színpadot 2017-ben hozta létre dr. Badacsonyi Tamás és Badacsonyi-Kovács Nikoletta családi vállalkozásukban.

info@palosvendeghaz.hu

Facebook: https://www.facebook.com/palosresort/

Az esemény helyszíne:  Zalacsány, Szabadtéri Színpad, 8782, Örvényeshegy 42.