A legnépszerűbb úti célok Magyarországon


A napokban jelent meg a Központi Statisztikai Hivatal összefoglaló jelentése a magyarországi turizmus 2018. évi alakulásáról.

A KSH összesítése szerint a magyarok többnapos belföldi turisztikai célú utazásaik során sok esetben nem lépik át a lakóhely régiójának határát. Ez alól kivételt képez a Balaton térsége, ahová az egész országból nagy arányban utaznak.

2018-ban a több napra érkező külföldiek kétötöde látogatott el Budapestre és töltött el ott legalább egy éjszakát. A Budapestre tett utazások száma 18%-kal, 7,4 millió látogatásra nőtt az előző évhez képest.

A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák 59%-át a fővárosban, 13%-át a Balatonnál, 10%-át a Nyugat-Dunántúl turisztikai régióban regisztrálták.

A külföldi vendégéjszakák száma a Balatonnál és Nyugat-Dunántúlon az előző évihez hasonlóan alakult, a többi turisztikai régióban nőtt.A Budapestre látogató külföldi turisták 2,1%-kal több vendégéjszakát töltöttek el 2017-hez képest.

Az üzleti célú egyéb szálláshelyeken mindegyik turisztikai régióban nőtt a vendégforgalom. Öt régiót az átlagot meghaladó mértékű (18–26%-os), négyet egyszámjegyű bővülés jellemzett.

A Budapest−Közép-Dunavidék és a Balaton térsége voltak a legnépszerűbbek, ezekben a vendégéjszakák 38, illetve 23%-át regisztrálták 2018-ban.

A magyar vendégek az éjszakák közel egyharmadát töltötték a Balaton régióban, a második legkedveltebb régió az előző évhez hasonlóan Észak-Magyarország volt. A vendégéjszakában mért forgalom a Nyugat-Dunántúl kivételével mindegyik turisztikai régióban jelentősen bővült 2017-hez képest.

 

A legnépszerűbb magyar városok toplistája

Az alábbi táblázat belföldi és külföldi vendégéjszakáinak összesítése alapján íme a legnépszerűbb magyar úti célok toplistája:

  1. Budapest (10,383 millió vendégéj)
  2. Hévíz (1,135 millió vendégéj)
  3. Hajdúszoboszló (988 ezer vendégéj)
  4. Bük (744 ezer vendégéj)
  5. Balatonfüred (729 ezer vendégéj)
  6. Siófok (661 ezer vendégéj)
  7. Zalakaros (637 ezer vendégéj)
  8.