Barackünnep a kisnánai várban

Július 14-én ismét a sárgabarack kerül a középpontba Kisnánán. A középkori várban a helyi asszonyok mutatják be a baracklekvár készítésének a fortélyait.

Az immár hagyományos eseményre ezúttal is legalább félezer vendéget várnak. A válogatás, a magozás, a főzés, a palackozás, a dunsztolás folyamatába minden érdeklődő bekapcsolódhat. Ezúttal saját kezűleg készíthetik el a különleges ízű baracklekvárt, amelyet meg is vásárolhatnak. A megfőzött lekvárt meg is kóstolhatják a vendégek kenyérrel, herőcével – amely kisnánai specialistás-, illetve palacsintával is.

Paulenka László polgármester elmondta, hogy Kisnánán nagy múltja van a sárgabarack termesztésnek és feldolgozásnak. Több száz termőfáról szedik a gyümölcsöt, de nemrég újabb fákat is telepítettek.

A gyerekeket játékokkal várják, eközben a szüleik bekapcsolódhatnak a baracklekvár főzésbe, vagy a vár nevezetességeivel ismerkedhetnek. A középkori építmény történetét 3D-s vetítésen láthatják, a régészeti feltárások során előkerült leleteket pedig a kőtárban tekinthetik meg. Itt állították ki a hazánkban egyedülálló legnagyobb opál ásványt is, amelyet korábban a kisnánai kőbányában találtak.

A vár előtt található szlovák tájház is kitárja kapuit, ahol régi berendezésekkel ismerkedhetnek meg a látogatók, az udvaron pedig egykor használt mezőgazdasági eszközöket állítottak ki újdonságként.

Tavaly év végén új védősisakot kapott a kisnánai vár tornya, amely egykor kápolnatorony volt, az építményhez vezető két fahidat is felújították.