Barangolás a Festeticsek világában


Megérkezett a nyár, jön a szünidő, tömegek indulnak a magyar tenger partjaira megérdemelt szabadságukat tölteni.  A kínálat és a lehetőségek tárháza határtalan, de ha nem csupán a víz partján napozással és fürdéssel szeretnénk eltölteni az időt, akkor mindenképpen ki kell emelnünk a tó nyugati medencéjét, a Balaton kulturális fővárosával, Keszthellyel a központban!

Kevés olyan hely van az országban, ahol ha megunjuk a parton való ejtőzést, akár kerékpárral is könnyedén az egész család számára kellemes programokkal tudjuk kitölteni a nyaralásunkat. Most egy olyan tematikus élménysorozatot mutatunk be, mely a térség bármely pontjáról könnyedén elérhető!

A régióban szinte minden a Festeticsekről szól, nem is csoda, hiszen grófi, majd hercegi család története szétválaszthatatlanul összefonódott Keszthely és környékének történelmével. Minden a jelenleg az ország leglátogatottabb kastélyának a megszerzésével indult, mellyel megvetették lábukat a Balaton nyugati medencéjében. Szinte kötelező látványosság a Festetics kastély felkeresés, beleértve a páratlan szekér múzeumot a parkban, illetve a hozzá tartozó vadászati múzeumot a vasútmodell kiállítással!

Mint ahogy ki sem hagyható a nem régen eredeti állapotában helyreállított parkban tett séta sem, a meseszép virágokat felvonultat Pálmaház közbeiktatásával.

A kastélyban található, nagyobb részt eredeti bútorokkal berendezett szobák, a híres tükörterem, a gyönyörű lépcsőház mind-mind élethű képet ad a Festeticsek világáról, ahonnan ezt a birodalmat kiépítették és irányították.

A kastély közelében található a Festetics György által állapított Georgikon Major, a hajdani egyetem „tanműhelye” volt, ma múzeum, és számtalan gép, és érdekes kiállítási anyag várja a kicsiket, nagyokat.

Kerékpárral remikül bejárható a híres „Fenyves allé” , mely a Festetics család egyedi útja volt a kastély és a Fenékpusztai ménes birtok között. A szemet kápráztató fasor fáinak többsége ma is meg van, és útközben megállhatunk Szendrey Júlia, Petőfi Sándor kedvesének szülőháza előtt is. Érdekessége az útnak, hogy ilyen hosszan megmaradt sétány nincs több a Kárpát medencében, és az is, hogy ezt csupán a Festetics család használta „magánútként”!

A városban sétálva, kerékpározva minden képen keressük fel a temetőben a csodálatosan felújított Festetics mauzóleumot is, melynek monumentalitása büszkén hirdeti az itt nyugvók nagyságát!

De nyár van, meleg, fürödjünk is egyet! No itt is a Festeticsekbe botlunk, hiszen a Balatonon az első fürdőházat ők alapították, melynek faszerkezetes épületeinek egy része ma is áll, akár ennek használatával is mártózhatunk a vízbe, ha nem a nagy strandot vesszük igénybe!

És akkor nem is beszéltünk arról, hogy a Balatoni hajózás beindítása, és a tóra gyártott hajók megépítésében is a nemesi család járt az élen. Szálljunk is fel egy múzeum hajóra, erről a naplemente megtekintése örökre szóló élmény!

Ha már fürdés és fürdő épületek! A közelben található, régen a Festetics család birtokához tartozó világhíres Hévizi tó, ahol télen-nyáron mártózhatunk a remek gyógyhatású vízben, bekenhetjük magunkat a világ egyik leggyógyítóbb iszapjával, és számtalan wellness szolgáltatást is igénybe vehetünk. Természetesen a mai fürdő őse is a család nevéhez fűződik…

De ne felrejtekezzünk el a hegy levéről sem, ami szintén a mezőgazdaságra épülő Festeticsek büszkesége volt! A mai Vonyarcvashegyen található a Helikon Taverna, ahol nem csak a régi pincét és a benne levő kiállítást tekinthetjük meg, hanem lélegzetelállító panorámával a lábunk alatt remek ételeket és kivalló borokat kóstolhatunk!

És ha már a panorámánál tartunk! Akár kocsival, akár kerékpárral könnyen elérhető a Keszthely mellett található Gyenesdiás felett elterülő „Nagymező”, ahonnan szerpentines séta vezet az egész Nyugati medencét, így a hajdani Festeticsek birodalmát elénk táró Festetics kilátóhoz! Megéri a beleölt energiát, a panoráma semmihez sem hasonlítható…

A kilátóhoz vezető út közelében fekszik a Festetics Imre Állatpark, mely főleg családosoknak kihagyhatatlan, hiszen nem csak kerítésen át nézegetni, hanem simogatni és etetni is lehet az állatkákat.

Az állatpark mellett található a Látogató központ, ahol emléktárgyakon kívül érdekes interaktív kiállítás is várja a betérőket.

Gyenesdiáson járva keressük fel a híres termelői piacot, és mindenképpen kóstoljuk meg a mellette található biciklis tanyán készült fagyikat, hiszen tavaly is és idén is innen származik az év fagylaltja, és számos más díjat nyert finomság .

A Balaton déli partja felé indulva Keszthelyről hamarosan elérjük az úgynevezett „csillagvár” épületét, mely a Festeticsek egykori vadász háza, vára volt. Nevét jellegzetes alakjáról kapta, ma érdekes múzeum található benne, ami a vár hajdani életét mutatja be.

 

Gyerekeseknek kötelező ide látogatni, hiszen saját állatparkja van, ahol minden állat simogatható, etethető.

Gasztronómiai szempontból is kimagasló a hely, igazi táj jellegű ételeket kóstolhatunk eredeti receptek alapján, eredeti módszerekkel készítve, és hozzá remek helyi borokat is kóstolhatunk.

Természetesen ennél sokkal több látványosság és kulturális és szabadidős tevékenység van a Nyugat-Balatoni régióban, most csak egy ízelítőt szerettünk volna, adni, hogy a kedves olvasó kedvet kapjon és felkeresse ezt a minden igényt, reális árak mellett kielégítő területet!

További információ a www.west-balaton.hu oldalon található!

Susánszky Erika cikke.