Békebeli hangulat az óbudai Fő téren

Az Esernyős, a III. kerületi közösségi tér igazi ernyőszervezetként színes kulturális kínálattal, kávéházi miliővel, kerékpáros programokkal, coworking irodai és turisztikai szolgáltatásokkal működik, szeptemberben pedig ünepel is: az ötödik születésnapját.

 

Az óbudai Fő tér sarkában húzódó árnyas terasz mögött az Esernyős többfunkciós terei szolgálják ide érkezőket. Az egyre népszerűbb helynek megalakulása óta az a célja, hogy összegyűjtse és közvetítse mindazt az értéket, melyek a III. kerületet jellemzik, de el is hoz Óbudára  minőségi programokat.

A közösségi tér kávézóként és információs pontként nyílt, de folyamatosan bővült és további funkciókkal gyarapodott az eltelt évek alatt. Ma már a kerület turisztikai vonzerejét szervezi és színesíti, az Esernyős Galériában országos és nemzetközi hírű képzőművészek állítanak ki a rendszeresen visszatérő óbudai tárlatok mellett, a Szindbád Rendezvénytérben és a belső udvarban neves hazai előadók lépnek fel. Az Esernyős üzemelteti a Budapest legkisebb kávézójaként aposztrofált Gázlámpa Kioszkot is, és működteti a Szindbád coworking irodát is.

A közösségi tér születésnapi hetére szeptember 20-27. közt várják a látogatókat. Többek között lesz vezetett épületfelfedező séta, amelyen be lehet pillantani az Esernyős kulisszái mögé, valamint megismerkedni az egykori kereskedőház és a Fő tér kalandos múltjával. Az Art Market Budapest szatelitrendezvényeként Michelangelo Pistoletto kiállítása lesz látogatható az Esernyős Galériában, de nem maradhat el a soron következő Óbudai Dizájn Piknik kézműves vására vagy a Művek és Mi irodalmi sorozata sem, ahol ezúttal Ady és az óbudai polgári világról számos művében beszámoló Krúdy áll majd a középpontban. A zenét, irodalmat és képzőművészetet egyesítő összművészeti esemény tiszteleg Amerigo Tot szobrászművészete előtt a Budapest Bár zenészeivel, végül a sorozatot ünnepi fényfestés zárja majd DJ Bem zenei kíséretével.