Bor, tök és programok a Balatonnál

A szokatlanul meleg szeptember és október jót tett a balatoni turizmusnak. A jó időnek köszönhetően sikerülhet kompenzálni azokat a bevételkieséseket, amelyeket a balatoni turizmus szenvedett el a májusi rossz időjárás miatt. Az őszi iskolai szünet, az egyre színesebb programkínálat sokat segít abban, hogy több szálláshelyen teltház legyen még november végén is.

A Balatonnál májusban a vendégéjszakák száma elmaradt az egy évvel korábbitól, a KSH adatai szerint az előző év első öt hónapjához képest majdnem 2 százalékos volt a csökkenés ez idő alatt. Ebben komoly szerepe volt az átlagnál hidegebb májusnak és a júniusra eső pünkösdnek. Az ilyen szélsőséges időjárási viszonyok elkerülése nem tervezhető, de a jó, minőségi programok igen. Ezek segítenek abban, hogy a Balaton ne csak a nyári időszakban legyen vonzó úti cél a turisták számára – mondta az alelnök.

Október utolsó hétvégéjére, november elejére számos olyan programot szerveznek a Balaton partján, amelyek a közeledő hűvösebb idő ellenére is tömegeket vonzhatnak a Balaton partjára. Ezek többnyire a boros és tökös fesztiválok tematikáját követik, ízelítő a kínálatból:  

Tök jó Zalakaroson (október 26. – november 2. )

BAHART – Halloween Gyerek- és Party hajók, Siófokról és Balatonfüredről (november 2.)

Füred Kapitány, a balatoni mesehős kincsvadászata (november 2.)

V. Tökös Futás Siófokon & Balatuning IV. Születésnap (november 3.)

Szőlőhegyi Piknik Zalakaroson (november 8-9.)

Márton-nap Gyenesdiáson (november 9.)

Márton-napi vigasság és tökfaragó verseny Badacsonytomajon (november 9.)

Libadalom Siófokon (november 15-17.)

A következő hetekben egyébként a Nyitott Balaton akció keretében számos más eseményt is szerveznek a Balaton partján. Idén 284 szálláshely és 140 étterem, büfé, cukrászda csatlakozott a 11. alkalommal megszervezett akcióhoz, amellyel azt szeretnék bebizonyítani, hogy van miért a Balatonra utazni az őszi időszakban is. Az egész régiót átfogó kampányt a szüreti időszakhoz, az iskolai szünethez és a Márton napi eseményekhez igazították. November 10-ig több mint száztíz programot szerveznek annak érdekében, hogy a Balatonra több turista érkezzen az őszi időszakban. 

További információ a programokról: http://www.nyitottbalaton.hu/

 

Forrás: Turizmus online