Borvirág borklub november 20. kedd, 19 óra


Kedves BorBarátaink!

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban novemberi klubestünkön egy izgalmas kézműves pincészettel, a Váli Pincével lesz módunk megismerkedni Badacsonyőrsről. A borest november 20-án lesz, este 7-kor kezdődik, s különlegesnek ígérkezik!

Már évekkel ezelőtt testközelből győződtünk meg a hely, a borok és a vendéglátás  nagyszerűségéről, és egy csodálatos családi kézműves gazdaságról,ami azóta még inkább kiteljesedett!

Váli Péter vagyok. Gyerekkoromtól a gasztronómia világában élek. Már tízévesen saját étteremr?l álmodtam, ahol én alkothatom meg az ételeket, azokhoz én válogatom össze a piacon a friss nyersanyagokat… Régi álmom a sz?l?birtok is: az itt termelt boraimat az étteremben az általam kreált ételeimmel tudnám kínálni! Már gyermekként is vonzott az alkotás öröme. Szenvedélyesen örültem azoknak a pillanatoknak, amikor a sok munka gyümölcseként megjelent a bor!

Váli Péter így vall erről: ” Gyerekkoromtól a gasztronómia világában élek. Már tízévesen saját étteremről álmodtam, ahol én alkothatom meg az ételeket, azokhoz én válogatom össze a piacon a friss nyersanyagokat… Régi álmom a szőlőbirtok is: az itt termelt boraimat az étteremben az általam kreált ételeimmel tudnám kínálni! Már gyermekként is vonzott az alkotás öröme. Szenvedélyesen örültem azoknak a pillanatoknak, amikor a sok munka gyümölcseként megjelent a bor!”

A Váli Pincészet szőlőültetvénye Badacsonyőrsön található. A település egyike a legkisebb badacsonyi falvaknak. Nyugalma és időtlen békéje megjelenik az itt készített borok hangulatában is! Részben nagyszülői örökségből, részben a hozzávásárolt környező földterületekből állt össze a mai 2,5 hektáros terület. A 150 méter magasan fekvő, dús barna erdőtalajjal borított, csodálatos panorámájú telek Péter szerint szerelem volt első látásra! Az egyedi, különleges, déli fekvésű terület Kisörshegyen, a Major feletti dűlőben található. A korábban itt lévő szőlőket rekonstruálták, részben újjátelepítették. Az évek alatt igazi birtok alakult itt ki. Minden, a bor készítéséhez kellő folyamat helyben történik, ezt szolgálja a terület közepén kialakított pince is. Péter figyelmet fordít a puttonyos feldolgozásra, a kíméletes kézi munkára.  Hosszú távú terveiben is szeretné a szőlőbirtokot megtartani kisbirtoknak – kíméletes módszerekkel dolgozni, kézműves borokat készíteni. Odaillő szőlőfajtákból, hozzáértő fürtritkítással, kíméletes metszéssel készülnek a klasszikus, a Balaton-felvidékre jellemző borok. Hosszútávú terv egy maximum 5 hektáros borászat létrehozása, a mai birtokbor szerkezet megtartásával.

De ezekről, a további terveikről, a birtokról, a családról és – nem utolsósorban – a borokról jövő kedden Ő maga mesél majd nekünk!!!

Az alábbi borait hozza el a kóstolóra:

Budai zöld 2017

Olaszrizling öreg tőkék bora 2017

Szürkebarát 2017

Kéknyelű 2017

Vince 2016 ( Zeusz , Hárslevelű, Sárga muskotály)

Syrah 2016

A bemutatásra kerülő borokhoz a Borvirág Zenekar muzsikáját és a badacsonyi költők műveit ajánljuk – köztük a kortárs Kiss Benedekét.

Várunk mindenkit szeretettel!

Előzetes regisztrációt várunk!!!

Üdvözlettel:

Nyikos István                   Kézér Ilona

30/954-9147                   20/311-0986
Bacchus Arts Stúdió
Tel/fax: 26/341-972;
E-mail: bacchus.studio@gmail.com