Bringaút Fertődtől Keszthelyig


Kerékpártúra keretében avatták fel szerdán hazánk legújabb bringás túraútvonalát Fertőd és Keszthely között.

A Fertőd-Celldömölk-Hévíz-Keszthely túraútvonal alacsony forgalmú, burkolt utakon, néhol burkolatlan földutakon vezet 130 kilométer hosszan.

Ideje a szétaprózott hazai kerékpárút-hálózatból egy egységes rendszert kialakítani. Ennek szellemében született meg a most kijelölt útvonal, amely nem véletlenül két kiemelt turisztikai fejlesztési térséget, a Sopron-Fertő-tavat, illetve a Balatont köti össze.

Első ütemben kitáblázták a 130 kilométeres útszakaszt, a következő ütemben 10 kerékpáros pihenőhelyet alakítanak ki az útvonal mentén. A celldömölki átmenő szakaszt összekötik Szombathellyel és a közeli fürdővárosokkal, Sárvárral és Bükfürdővel.

A bringások gyorsan birtokukba veszik a nekik szánt létesítményeket, a Tisza-tónál például 20-ról 30 ezerre nőtt kerékpáros turisták száma egy év alatt csak attól, hogy leterelték az autókat a gátakról. A  statisztikai adatok nem igazán állnak rendelkezésre a kerékpáros turizmusról.

A helyzet azonban hamarosan változni fog, mivel a Magyar Közútnál folyamatban van 20 darab kerékpáros számláló berendezés beszerzése és kiszerelése.

A most kijelölt kerékpárút előnye, hogy számos helyen metsz vasútvonalakat, így könnyen kombinálható vasúti utazással. Útközben több helyen találnak látnivalót is az érdeklődők Fertődtől Répcelakon és Celldömölkön át Keszthelyig.