Bringaút Fertődtől Keszthelyig

Kerékpártúra keretében avatták fel szerdán hazánk legújabb bringás túraútvonalát Fertőd és Keszthely között.

A Fertőd-Celldömölk-Hévíz-Keszthely túraútvonal alacsony forgalmú, burkolt utakon, néhol burkolatlan földutakon vezet 130 kilométer hosszan.

Ideje a szétaprózott hazai kerékpárút-hálózatból egy egységes rendszert kialakítani. Ennek szellemében született meg a most kijelölt útvonal, amely nem véletlenül két kiemelt turisztikai fejlesztési térséget, a Sopron-Fertő-tavat, illetve a Balatont köti össze.

Első ütemben kitáblázták a 130 kilométeres útszakaszt, a következő ütemben 10 kerékpáros pihenőhelyet alakítanak ki az útvonal mentén. A celldömölki átmenő szakaszt összekötik Szombathellyel és a közeli fürdővárosokkal, Sárvárral és Bükfürdővel.

A bringások gyorsan birtokukba veszik a nekik szánt létesítményeket, a Tisza-tónál például 20-ról 30 ezerre nőtt kerékpáros turisták száma egy év alatt csak attól, hogy leterelték az autókat a gátakról. A  statisztikai adatok nem igazán állnak rendelkezésre a kerékpáros turizmusról.

A helyzet azonban hamarosan változni fog, mivel a Magyar Közútnál folyamatban van 20 darab kerékpáros számláló berendezés beszerzése és kiszerelése.

A most kijelölt kerékpárút előnye, hogy számos helyen metsz vasútvonalakat, így könnyen kombinálható vasúti utazással. Útközben több helyen találnak látnivalót is az érdeklődők Fertődtől Répcelakon és Celldömölkön át Keszthelyig.

Éva T. Johnson