Budakalászi Borklub február 8. péntek 18 óra


Villányi borokat terveztünk, de a tokajiaknál kötöttünk ki. Wunderlich Lojzi bemutatkozását – kérésére –  június 14-re kellett halasztanunk és az újratervezésben a tokaji borokra esett a választás.

A Budakalászi Borklub február 8-i borestjére – a borkultúrában pallérozottak körében első helyen rangsorolt Tokaji Borvidék egyik neves termőhelyéről – Tolcsváról érkezik a meghívottunk, a Sajgó Pincészet!
Tokaj kiemelt helyet foglal el a hazai borpalettán, amit szakmai  körökben  sem vitatnak! Borait sokan tisztelik, de igazán kevesen ismerik és fogyasztják rendszeresen, mert – főként a borkülönlegességeit – szinte vallásos áhítattal a sátoros ünnepekre és ajándékozásra tartogatják, aztán a megajándékozottak is egy féltve orzott polcon őrizgetik tovább, mígnem az enyészeté nem lesz…

Itt az idő, hogy tisztázzuk a lehetőségeket és végigkóstoljuk az alapvariációkat, egy kitűnő tolcsvai családi pincészet jóvoltából!
A három alapfajta (furmint, hárslevelű és sárga muskotály), a fajtaborok és a borkülönlegességek szinte valamennyi borvidéki pincében megtalálhatók.
A Sajgó Pincészet klasszikus családi vállalkozás, melyet az évszázadok óta felhalmozódott apáról gyerekre szálló tudás, szakmai szeretet, tapasztalat és ragaszkodás alapozott meg. Ma már a Pincészet munkájában, fejlesztésében lányuk Krisztina is aktívan részt vesz: ő már a negyedik. generáció! 17 hektáron termelik a hagyományos tokaji szőlőfajtákat /furmint, hárslevelű, sárga muskotály/, s nagy gondot fordítanak a legmegfelelőbb termőterületek kiválasztására. Boraikat a hagyományos oxidatív érlelés jellemzi, többéves fahordós érlelési időt alkalmaznak, különösen a szamorodnik és az aszúk esetében. A pincészet borpalettáján azonban megtalálhatók a ma divatos friss- gyümölcsös ízvilágú fiatal borok is /cuvée, késői szüretelésű Furmint, Sárga muskotály, Hárslevelű/

A kóstoló – reményeink szerint – hozzásegít majd ahhoz, hogy eligazodjunk a tokaji borok világában és értelmezni tudjuk annak a több mint száz pincészetnek a produktumát, amit ma a vendéglátás és kereskedelem tokaji borként ajánl.

Ezen az estén a Sajgó Pincészet alábbi borait mutatja be nekünk Sajgó Krisztina:

  • Tokaji Furmint száraz fehérbor
  • Tokaji Száraz Szamorodni borkülönlegesség
  • Tokaji Furmint félédes fehérbor
  • Tokaji Sárgamuskotály félédes fehérbor
  • Tokaji Édes Szamorodni borkülönlegesség
  • Tokaji Hárslevelű Késői szür. édes fehérbor
  • Tokaji Fordítás borkülönlegesség              Tokaji Aszú 5 puttonyos borkülönlegesség

A kóstolóhoz Módos Péter borszakértő barátunkon kívűl (aki ifjú korában maga is a borvidéken borászkodott), kiváló fiatal művészeket is társítunk Farkas Zoltán Batyu vezetésével. Tinódi Lantos Sebestyén kései utódai Raffay Boróka és Szlama László  kobzosok – a Röpülj páva döntősei –  középkori és moldvai zenével színezik az estet.

Végnélküli a tokaji borokat dicsőítő költők és írók tárháza: ezekből igyekszünk egy mutatós csokrot összeállítani!!!

Várunk mindenkit szeretettel!

Előzetes bejelentkezést kérünk!

Üdvözlettel:

Nyikos István                   Kézér Ilona

30/954-9147                   20/311-0986
Bacchus Arts Stúdió
Tel/fax: 26/341-972;
E-mail: bacchus.studio@gmail.com