Bulgária gasztronómiája


A bolgár konyhára egyaránt hatott az évszázadok során az európai és az ázsiai konyha is. Egyik jellegzetessége, hogy nagyon sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak. Jellegzetes bolgár ételnek számít a bob csorba (bableves), a skembe csorba (pacal leves), az agnesko (báránysült), sopszka saláta (Szófia környékéről), pecseni piperki (sültpaprika saláta).. A főételek általában húsos ételek, leggyakrabban sertésből készülnek. Olajosan, fűszeresen készítik ételeiket. Jellegzetes italaik közé tartozik a Slivova (szilvapálinka), a Grodzovat (szőlőpálinka), a mastika (ánizspálinka). A pálinka mellett finom borokkal és sörökkel is találkozhatunk az országban.
Az üdülők többsége olcsósága miatt választja Bulgáriát, ahol 1-2000 forintból valóban kiadósan megvacsorázhatunk, akár három fogás is belefér ebbe az összegbe. Mindenképpen érdemes megkóstolni a helyi finomságokat, amelyek joghurtot, sajtot, bárányt, halat és sok-sok zöldséget tartalmaznak. A levesek közül legjellegzetesebb a *csorba*, amely tulajdonképpen egy joghurtos, tojásos csirkeleves. A húsételeket illetően sok a közös vonás a bolgár, a szerb, a görög és a török konyha között. A bolgár kebapcse roston sült kolbászkái ugyanolyan közeli rokonai a nevében is hasonló szerb csevapcsicsinek, mint a bolgár kjufte fűszeres, roston sült vagy zsírban pirított húspogácsái a török kaftának. A birkahúsból főtt krumplis-rizses-paradicsomos különféle muszakák és gyuvecsek valamennyi balkáni ország konyhájában megtalálhatók. A mai bolgár konyhában különösen nagy szerep jut a paradicsom- és uborkasalátának, a joghurttal nyakon öntött hagymás vegyes salátának, a sült paprika-salátának, a sült padlizsánból készülő ételeknek. Az ínyencek ne hagyják ki a rószaszirupot, mely úgy készül, hogy a friss rózsaszirmot vízben előfőzik, majd cukrot adnak hozzá, és sűrűre főzik. Az étkezés befejezése Bulgáriában is a feketekávé. Nem presszókávét isznak, mint az olaszok, hanem a hagyományos török kávét.

Jellegzetes nemzeti ételek:

A bolgár konyhát a zöldségek és gyümölcsök bőséges használata jellemzi.

 • Sopszka saláta: uborka, paradicsom, zöldpaprika, hagyma, feta sajt, olívaolajjal és ecettel ízesítve
 • Kebapcse: bolgár roston sült kolbászkák, darált sertés- és marhahúsból
 • Kavarma: jellegzetes, cserépedényben készített húsétel, ami a magyar pörkölthöz hasonlít

Nagyon kedvelt a bárány- és birkahús, amit fokhagymával, vöröshagymával fűszerezve, olajjal kenegetve egészben nyárson sütnek.

Bulgáriában, tengerrel rendelkező országról lévén szó, szívesen fogyasztják a különböző halakat és az egyéb tengeri finomságokat.

 • Palamud: fehér húsú, nem zsíros, alig szálkás hal
 • Lefer: a roston sült lefer igazi bolgár specialitás
 • Kalkan: a „bolgár lepényhal”
 • Caca: legapróbb, legolcsóbb, legnépszerűbb hal

Desszertjeik mézzel vagy cukorsziruppal készülnek.

 • Baklava: török eredetű mézes-diós sütemény
 • Banica: sós-túrós rétes

Jellegzetes nemzeti italok:

 • Szlivova: szilvapálinka
 • Mastica: a görög ouzohoz hasonló ánizspálinka, de ára annál sokkal kedvezőbb
 • Rakia: a bolgárok nemzeti itala, szőlőből, szilvából, mazsolából készült pálinka

Az ismert nemzetközi sörmárkák mellett érdemes kipróbálni a jóval olcsóbb, de kiváló minőségű bolgár söröket, pl.: Zagorka, Astika, Kamenitza.
Bátran ajánljuk a kiváló minőségű helyi vörösborokat pl.: Melnik, Mavrud.

A nyelvi eligazodás sem okoz gondot, mivel az étlapok több nyelven: angolul, oroszul vagy németül is olvashatók. Amennyiben felszolgálási díjat számolnak fel, azt az étlapon és a számlán feltüntetik. Egyéb esetben az összeg 10%-a.

Bulgáriában az éttermi árak a hazai vagy más európai országokban megszokott árakhoz képest jelentősen alacsonyabbak.
Kétfogásos vacsora egy átlagos étteremben kb. 12 – 15 leva, 1 korsó sör 1,5 – 2 leva, 2 dl üdítő 0,8 – 1 leva, eszpresszó kávé 0,5 – 0,8 leva. Fontos megemlíteni, hogy az éttermek gazdag választékot és bőséges adagokat kínálnak.