Füredi az év fagyija

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2020-ban rendhagyó módon rendezte meg a pandémia miatt az Év Fagylaltja versenyt. Kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának.

A verseny célja a hagyományos, jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. Az eredetileg május végére tervezett esemény fesztivál jelleggel idén nem volt megrendezhető, ezért régiós elődöntők után – ahol kész fagylaltokkal kellett indulni – az Ipartestület székházában tartották meg a döntőt, amelyen tanműhelyben kellett helyben fagyasztaniuk a versenyzőknek.

Az Év Fagylaltja versenyre idén kézműves kategóriában 43 fagylalt nevezett, mellettük a fagylalt alapanyag-gyártók, forgalmazók kategóriájában 19 fagylalt mérette meg magát. Kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának.

A kézműves kategória döntőjébe 13 fagylalt került, amelyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük. Ebben a kategóriában, olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.

A nagyon erős mezőnyben a következő eredmények születtek:

Cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye:

Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese:

Passió-karamell – Dobó Norbert, Füredi Fagyizó – Balatonfüred

Ezüstérem:

Törökmézes vanília – Dobó Norbert, Füredi Fagyizó – Balatonfüred

Bronzérem:

Modena Kincse – Koncz Andrea, Sissi Kézműves Fagyizó – Gödöllő 

Zöldcitrom egy csipetnyi mentával – Somogyi Renáta, Bringatanya Fagyizó, Somogyi Fagylaltműhely, Gyenesdiás

Alapanyaggyártók, forgalmazók versenye:

Aranyérem:

Ropogós pisztácia sorbet – Gácsi Zoltán (Goodwill Kft. – Nagytarcsa)

Ezüstérem:

Yuzu-mangó-karamell – Kálmán Regina (m-Gel Hungary Kft. – Budapest)

Bronzérem:

Cseresznyés brownie – Magyar Zoltán (König-Units Kft. – Üllő)