Irán


Hivatalos adatok

Hivatalos név: Iráni Iszlám Köztársaság Időzóna: GMT+02:00
Anyanyelven: Jomhuri-Ye Eslami-Ye Iran Autójelzés: IR
Államforma: köztársaság Pénznem: iráni riál (IRR)
Főváros: Teherán Elektromosság:

Irán az emberiség történelmével egyidős, civilizációnk egyik legősibb öröksége. Az évek folyamán Irán kultúrájának hatása a világ különböző
pontjain is feltűnt a Nílustól egészen Európa szívéig. A Föld minden pontjáról érkeztek ide turisták, hogy végigutazzanak a Selyemúton,
megcsodálva a Perzsa Birodalom dicsőségét.
Ha idelátogatunk, egy teljesen egyedi élményben lesz részünk; egy hatalmas kultúra és civilizáció bölcsőjében találhatjuk magunkat. Háromezer évnyi lejegyzett történelemmel dicsekedhet ez az ország. Romok sokasága és megszentelt kőfaragványok találhatók itt.

Főbb városok

Teherán,   Iszfahán

Utazási információk

Az építészeti stílusát tekintve elmondhatjuk, hogy nagy mértékben különbözik az európaitól, és rendkívül kreatív megoldások jellemzik. Többek között Persepolis és Isfahan épületei a szokatlan, iráni építészet fémjelzései.

Ha szeretnénk néhány kimagasló történelmi személy nyomán járni, Irán nagyon alkalmas hely erre. A történelem mellett a természet szerelmesei számára is van ajánlani valója; a változatos környezet miatt egyfajta paradicsomban érezhetjük magunkat.

Az éghajlati sokszínűség miatt lehetőség van téli sportokra a hegyekben, , amíg mások fürdőzhetnek a déli partok kellemes vizében, mindkettő csupán pár órányi autóútra van a főbb városoktól. Ha repülővel utazunk Iránba, és ablak mellett foglalhatunk helyet, ne mulasszunk el kitekinteni az ablakon, mert csodálatos látványban lehet részünk.

A legfigyelemreméltóbb dolog Iránban a nép; az emberek híresek a kedvességükről és barátságosságukról. Az utazók folyamatosan mesélnek a váratlan kedvességről, társaságot kedvelő, vendégszerető, nagylelkű lakosokról.

Ami mindenhol jellemző Iránra, az a költemények élvezetes  ritmusa, ahogy hangosan felolvassák, a csodálatos ételek, és a természetes szépségek egyetemleges csodálata. Elmondhatjuk, hogy Irán költők nemzete és a költészetet a mai napig tisztelik az országban.

Töltsünk el egy kis időt ezen az ősi földön, barangoljunk a shirazi bazár forgatagában, teázzunk a tradícionális Chaykhune udvarán (teaház), vagy
csatlakozzunk a tömeghez egy esti sétára, Tabrizban.

Ami az öltözködést illeti, a férfiaknak hosszú nadrág ajánlott, illetve ne viseljenek fülbevalót, a hölgyeknek pedig kendő, amit viselhetnek a
közösségi területeken.

Nemzetközi repülőterek

Teherán, Abadan, Shiraz, Bandar-e ‘Abbas, Zahedan.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 98

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság: 55 840 000 fő
Népsűrűség: 33.90 fő/km2
Nyelvek: perzsa, kurd, beludzsi, azeri.
Népcsoportok: iráni (perzsa) (60%), török, tatár, azeri (25%), kurd (10%), örmény (3%), arab (2%).
Vallások: mohamedán (99%) ebből: síita (90%), szunnita (8%), keresztény, zoroasztriánus, zsidó (1%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület: 1 648 000.00 km2
Nagyobb települések: Tehran (Teherán) 6 620 000, Mashhad (Meshed) 1 464 000,
Esfahan (Iszfahán) 987 000, Tabriz (Tebriz) 971 000, Shiraz (Siráz) 848
000, Ahvaz (Ahváz) 580 000, Bakhtaran 561 000, Qom (Kum) 543 000,
Orumiyeh (Urmia) 301 000.
Legmagasabb pontok: Damávand 5771 m.
Főbb folyók: Aras (Araksz), Atrak (Atrek), Karun, Shatt al’ Arab.
Főbb tavak: Kaszpi-tenger, Urmia-tó, Namak-tó.

Földrajz

Területének nagy része magas hegyvidék által övezett sivatagos, sztyeppés, mocsarakkal, sóstavakkal, időszakos folyókkal tarkított felföld.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 2 190 USD