Jövő hétvégén Mangalica Fesztivál!


2019-ben 12. alkalommal lesz Budapesten Mangalica Fesztivál, a belváros szívében az V. kerületi Szabadság téren, ez országosan a 37. Mangalica Fesztivál lesz, hiszen Budapest mellett Debrecenben, Székesfehérváron és Szegeden is rendeznek fesztivált

A rendezvény továbbra is ingyenesen látogatható és nagy hozadéka, hogy összekötötte a gazdákat a vevőkkel és elindított egy lakossági a fam to table mozgalmat, amelynek eredményeként számos főként fővárosi háztartásnak van saját mangalicabeszállítója. A kilátogató érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztőkkel és őstermelőkkel, sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő. A vásárló garantáltan mangalicából készült termékekhez jut, hiszen csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete (MOE) által ellenőrzött állományból kikerült áru lesz a rendezvényen: a szakmai felügyeletet az idén 30 éves egyesület garantálja.

A mangalica felhasználhatóságának sokszínűségét a helyben sült egész malac, a klasszikus disznótoros ételek mellett a kilátogató vendégek a legmodernebb technológiával rendelkező food truck-okban készülő mangalica street food, azaz könnyen, gyorsan, akár kézből is fogyasztható menükben is kipróbálhatják.

A rendezvény egyik legnépszerűbb pontja általában az élőállat kiállítás, ahol ideiglenesen felépített karámokba költözik a három fajtából 3-3 példány és egy anyakoca malacokkal. 2018-tól újra élő példányokban tudunk FEKETE MANGALICÁT kiállítani, ami 20 éves tenyésztői és génmegőrzési bravúr a MOE részéről.

Szombaton a hagyományosan bográcsban készült ételek főzőversenyét tartják, amire nevezési díj nélkül, ingyenesen lehet jelentkezni a fesztivál weblapján a főzni szerető baráti társaságoknak, cégeknek, bárkinek. A főzőversenyt február 9-én (szombat) 10-15 óra között lesz, és ünnepélyes díjkiosztóval zárul.