Kés-Villa-Buda


Ha valami úgy kezdődik, hogy Kés-Villa…. automatikusan úgy soroljuk: olló, de most nem így van, Budával folytatódik. Jól hangzik: Kés-Villa-Buda Egyesület.

Már a cím is érdekes. Tizenkét étterem azért fogott össze, hogy közösen gondolkodva, közös értékek mentén működjenek, és felélesszék a régi budai világ klasszikus vendéglátását, előtérbe kerüljenek a magyar ízek, és jöjjenek a vendégek. Erről október 3-án a budai Jardinette vendéglőben megrendezett sajtóebéden számoltak be.

Nevük találó: Kés-Villa Buda Egyesület címen alakultak meg, és most egész éves kampányban valósítják meg elképzeléseiket. A magyar konyha népszerűsítését célzó projektben minden hónapban más étel kerül a listára, októberben a húsleves és a velőscsont szerepel kiemelten az étlapokon.

A Kés-Villa-Buda alapítótagjai:

három elnökségi tag: Kálmán Zoltán (Jardinette), Hegedűs János (Budai Gesztenyés Nagyvendéglő) és Haris Gergő (Mezzo Music Restaurant).

Az alapító tagok: Spíler, Náncsi néni vendéglője, Földes Józsi vendéglője, Hadik, Schieszl Vendéglő és Borház, Émile, Kéhli, Pasarét Bisztró és a Promontor Kertvendéglő.
Valakinek mindig eszébe jut valami jó ötlet, ebben az esetben a Jardinette vendéglő tulajdonosa, Kálmán Zoltán volt az ötletgazda, de a többiekben is mocorgott valami elképzelés arról, hogy a budai éttermek összefogásából születhet olyan, amellyel mindenki jól járhatna, az éttermek és a vendégek is.

Így ők 12-en tavaly egymás markába csaptak, és a siker érdekében bevontak két gasztro-kommunikációs tanácsadót, Budavári Dórát és Németh Richardot, ők aktív és operatív módon fogják segíteni az egyesületet.

A meghívottakat fokhagymás pirítóssal és velőscsonttal kínálták, majd húslevessel. Közben leültek egy-egy asztal mellé és elmondták, hogy a egyesület biztosítja majd a műhelymunkát és a közös gondolkozást olyan kérdésekben, mint a munkaerőhiány, a szakemberképzés, az alapanyag-beszerzés, valamiknt a fenntarthatóság.

Az egyesület tagjai minden hónapban kidolgoznak egy közös témát, amelyre felhívják a figyelmet  a médiában, és az éttermük állandó vagy időszakos kínálatában is.  A Kés-Villa-Buda első ilyen, mindenki számára jól ismert témája a húsleves. Ételek, alapanyagok, történelmi emlékek, történelmi alakok – ezen kategóriák adják majd a témákat.

– Jelenleg 12 tagunk van, de ez egy befogadó társaság, szeretettel látunk mindenkit, aki osztja az alapelveinket” –mondta Kálmán Zoltán, a Jardinette tulajdonosa.

A egyesület azt szeretné elérni, hogy a Kés-Villa-Budába tartozás egyfajta védjegyként működne, közben egymástól is tanulnának.

Bódi Ágnes