Levendula hetek Tihanyban


„Ha levendula, akkor Tihany” hangzik sokak szájából, ami részben igaz is, hiszen közel 100 éve, hogy az első növényeket telepítették a félszigetre, hogy napjainkra az ország első számú ipari célú ültetvényévé nője ki magát.

Eme remek illatú és nagyon hasznos növény virágzási ideje június vége és július elejére tehető, ilyenkor mesevilággá változik a Tihanyi félsziget. Kihasználva ezt a csodálatos természeti adottságot, évről-évre nagyobb és színvonalasabb „Levendula Fesztivált” szerveznek település szerte, ahol éppúgy jelen van a folklór, a kultúra, a zene, a színes kirakodóvásár, mint a híres „Szedd magad a levendulát” program. Este lámpás felvonulás, koncertek teszik fel a pontot a rendezvénysorozatra, mely a virágzás és a rendelkezésre álló virágok mennyiségének függvényében 30-ig tart.

Az idén XIII. alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál csatlakozott a „Múzeumok éjszakája” országos programsorozathoz is, így igazi különlegességek várták a vendégeket, míg a kirakodó vásáron döntően valamilyen formában a levendulához kapcsolódó termékeket találtak az érdeklődők. Fontos szerepet játszik a rendezvényen a népművészeti kirakodóvásár, kézműves játszóház, ahol elsősorban a levendula feldolgozásának különböző módjait ismerhetik meg a látogatók.
A rendezvénysorozat és az egész levendulavirágzás hatalmas élményt jelent az idelátogató turistáknak, de természetesen nem csupán ebben az időszakban érdemes felkeresni a festői fekvésű települést, és az azt körülvevő természetvédelmi területet. Vár ránk a Balaton egyik jelképének számító Tihanyi Apátság tájat uraló épülete is, melynek elődjét már 950-ben alapították. Szintén érdemes sétát tenni a pazar balatoni panorámát nyújtó sétányon, és a sétálóutcán, (megtekintve a múzeum épületét is), de a belső tó felkeresése is emlékezetes kirándulással kecsegtet. Remek strandja felüdülést biztosít, és a borhegyen megkóstolhatjuk a hegy nedűjét is. Levendulához köthető, vagy abból készült termékeket az év bármely szakába kaphatunk a festői kis ajándékboltokban, de a híres fagyizóban is érdemes megállni egy-két gombócra.

Ha több napot is szeretnénk eltölteni a környéken, mindenképpen ajánlott hotel a Bál Resort Balatonalmádiban, mely panorámás szobákkal, saját stranddal, és remek szolgáltatásokkal várja a vendégeit. További információ: www.hunguesthotels.hu – Bál Resort