Magyarország étele 2018


A Martfű Termál SPA Gyógyászati Központ, Uszoda és Gyógyszálló gyógyvizében lazulunk Szepesi Iván séffel, aki ötven év munka után nyugdíjasként pihen, de azért el nem hagyta a szakmát. Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub) tagja, ami annyit jelent, hogy étkek bírálójaként és a klub tagjaként sűrűn fordul meg a szakma területén. Most éppen nekem adott tanácsokat arról, hogyan készítsek jó krémleveseket. Majd rátérünk a fürdő és spa, valamint “gazdája”, Tomasovszky László dícséretére, aki minden évben kitalál valami újdonságot, hogy a vendégek jobban érezzék magukat. Iván is most adja hozzá a maga ötletét, szerinte az itteni konyha étlapján is kínálhatnák a Magyarország 2018-as ételét.

– Az mi? Még nem hallottam róla – kapacitálom, hogy beavasson, és bővebbet megtudjak erről. Elmondása alapján megtudtam, hogy az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub) 2018. évben első alkalommal hirdette meg a Magyarország étele 2018 elnevezésű, élőmunkás meleg konyhai szakácsversenyét. A verseny rendezői olyan innovatív, de populáris ételek nevezését várták, mely alkalmas lehet arra, hogy „Magyarország étele 2018” címet elnyerje.

A https://etrendegyesulet.hu/2018/05/29/az-ajkai-mango-etteremben-szuletett-magyarorszag-etele-2018-ban/ oldalról többet is megtudtunk.
Elvárás volt, hogy az étel a legtöbb „átlagos felszereltségű” konyhán elkészíthető legyen és értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. Fontos szempont még, hogy a tradícióra, a hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is megfeleljen az étel, melynek nettó 1500 Ft/adag nyersanyagnormából kell kijönnie.
A versenybe az ország minden tájáról érkeztek nevezések a versenyezni kívánó csapatoktól, mely nevezésekben épp úgy megtalálható volt a szarvas, a gyöngytyúk, mint a mangalica és a bárány, mint az étel fő alapanyaga. Valamint minden étel tartalmazza a két, a verseny során kötelezően használandó alapanyagot, a bio hajdinát és a makói vöröshagymát.

„Büszke vagyok arra, hogy sok év után végre magyar alapanyagokból, magyar szaktudásra épülő és a magyar szürkeállomány által megalkotott receptúrák születtek. Hiszek abban, ha új receptúrákat hozunk létre, és azt éttermekben elterjesztjük, akkor az a gasztrokultúránk fejlesztésén felül turisztikai tényezővé is válhat. A versenyben jelentős túljelentkezést tapasztaltunk, ezért nehéz helyzetben volt a zsűri, de úgy látom szigorú, szakmai alapú és jó döntés született.” – mondta Asztalos István az egyesület elnöke.

A zsűrizés során a pályamunkák egy-egy sorszámot kaptak, amit kizárólag a szervezők ismertek, a versenyzők nem, ezt juttatták el a zsűri felé, így ők a számokkal ellátott ételeket bírálták. A szervezők így érték azt el, hogy az étel értékelésénél kizárólag az étel számítson és a zsűrit semmi ne befolyásolhassa.

A döntőben 12 csapat mérte össze tudását és gondoskodott a versenyélményről, amely verseny a szervezők reményei szerint az éttermi kultúra továbbfejlesztése és a minőségi gasztronómia első állomása lehet. A versennyel egy hatalmas presztízsű, hazai szakácsverseny életre hívása volt a cél, melynek során kiváló szakácsok prezentálásában olyan új ételek születtek, melyben a vidék és a hazai termelés is visszaköszönt.

 

Az ajkai Mangó étteremben született Magyarország étele 2018-ban

A 2018. május 26-ai döntő legnagyobb presztízsét az adta, hogy a győztes lett „Magyarország étele 2018” megalkotója, ő pedig nem más, mint a Mangó étterem képviseletében Nótár László és segítője Hosszú Ivett Kamilla Az ételt megalkotó csapat neve a „Mintha anyám főztje volna” volt, az étel pedig a „Belfegor” fantázianevet kapta.

  1. Magyarország étele: a Belfegor. Az étel egy makói hagymás velővel töltött, paprikamártásos szűzlabda, hajdina ropogóssal. Az étel az éttermek kínálatában 2018. június végétől lesz elérhető.

A lónak négy lába van, mégsem szamár

Mert manapság erre is képesek rácsodálkozni a gyerekeink. Martfűn a Martfű Termál SPA Gyógyászati Központ, Uszoda és Gyógyszállóban a kicsik számára nemcsak pancsoló van az uszodában, de július közepe óta az épület mellett lévő területen van kisállat-simogató, négy ló, három kecske, pulykák, libák, tyúkok és kakas is. Már ott vannak a nyuszik is.

Kukucs Attila, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség tagjaként (Magyar Királyi Kassai V. Honvéd Huszárezred Nyíregyházi Osztálya) „igazolt át” Nyíregyházáról Martfűre családjával együtt. Itt kapott munkát ő és a család is, véleménye szerint fontos a felnövő nemzedék számára a huszár hagyományok újraélesztésének, fenntarthatóságának, megőrzésének szükségessége.

 

 

A szervezők várják azoknak a szállodáknak és vendéglátóipari egységeknek jelentkezését, akik a projektbe való csatlakozással plusz forgalmat generálnának. Ugyanis a győztes ételt igyekeznek a melegkonyhás egységekben elterjeszteni, akiknek ehhez szerződésben kell vállalniuk a részvétel feltételeit. Ilyen feltétel, hogy minden résztvevő egységben kínált Magyarország ételét ellenőrzik, amivel a minőség hosszú távú fenntartása a cél.

Ugyanakkor újításnak számít, hogy Magyarországon először minden adag ételt egy kis zászlócskával együtt szolgálnak fel, amelyen elhelyeznek egy egyedi azonosító kódot, melyet a www.magyarorszagetele.hu oldalon tudnak leellenőrizni. Így könnyedén kiderül, hogy a kód szerepel-e az adatbázisban? Tehát könnyedén ellenőrizhető, hogy szerződött és ellenőrzött partnereken keresztül szerezték-e be, azaz eredeti-e az étel. Éppen ezért kizárólag ilyen zászlócskával ellátott ételt lehet majd Magyarország ételének hívni, mely zászló az étel kötelező eleme. A fogyasztóknak az étel árán felül a zászlóért fizetni nem kell.

A Martfű Termál SPA Gyógyászati Központ, Uszoda és Gyógyszálló fejlődésében új elemek lesznek, a tulajdonos megerősítette, hogy felvette a kapcsolatot Asztalos Istvánnal, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének vezetőjével. Ez annyit jelent, hogy hamarosan megjelenik az étlapjukon Magyarország étele 2018.

A szervezők elmondták, hogy lehet majd vele nyerni, ugyanis a megfelelő kód megadása egy Magyarország étele 2018. kupont ér, amit a résztvevő egységekben tudnak majd beváltani.

A projekt a turistaszezonban már elérhető lesz, ugyanis a Belfegor értékesítése 2018. június 27-én kezdődik a csatlakozó éttermekben. A részt vevő egységek listája a www.magyarorszagetele.hu/lelohelyek oldalon elérhető.

Így aztán a martfűiek és a vendégek az állatsimogató, a lovaglás, a gyógyvíz, és a kíváló uszoda mellett Magyarország ételét is megkóstolhatják.

Bódi Ágnes