Március 8-ig lehet jelentkezni az idei Gyulai Pálinkafesztiválra!


Március 8.-án lejár a jelentkezési határidő az idei Gyulai Pálinkafesztiválon való részvételre! Emlékeztetőül az eseményről pár részlet!

  1. április 12. és 14. között, immáron jubileumi, 20. alkalommal kerül megrendezésre a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, az évről évre több tízezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivál

A 3 nap alatt a nemes hungarikum, a pálinka lesz a figyelem középpontjában. Ráadásul, ebben az időszakban Gyula a pálinka fővárosává lép elő, a főváros kulcsa minden évben megérkezik a fesztivál megnyitójára.

 

Kevesen tudják, de közel 300 éves Gyula városában a pálinkafogyasztási tradíció, hiszen a gyulai várban, 1731-ben báró Harruckern János György alapította az első pálinkafőzdét a régióban.

„Ez egy nagyon értékes örökség, amit az őseink hagytak ránk, nekünk pedig az a kötelességünk, hogy ezt továbbadjuk a következő generációknak, ha kell, akkor egy fesztiválon keresztül” – mondta Bora Imre fesztiváligazgató.

Az első Kisüsti Pálinka Fesztivált 2000-ben tartották Gyulán, akkor, amikor a pálinka valódi értékét még nem igazán fogadták el az országban.

A 19 évvel ezelőtt életre hívott fesztivál volt az első, amely felvállalta a magyar pálinka népszerűsítését.

 

A fesztiválon az ország több mint 20 pálinka gyártójának több száz termékével ismerkedhetnek meg a látogatók: természetesen képviselteti magát a „hazai”, azaz a gyulai Pálinka Manufaktúra, de érkezik kiállító Tiszaföldvártól kezdve Újszilváson át egészen Győrvárról is.

 

A fesztivál igazi színfoltja a pálinka lovagrendek felvonulása a 100 Éves Cukrászdától a Várkertig, ahol fúvósok, mazsorettesek kíséretében sétálnak a hazai és határon túli lovagrendek. A lovagrendeket a felvonuláson a Gyulai Erkel Ferenc Ifjúsági Fúvószenekar és a Grácia Mazsorett Csoport kíséri!

A versenyre 2018-ban mindösszesen 850 minta érkezett határon innen és határon túlról is.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre a 2019. április 12. és 14. között megrendezésre kerülő Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül kerül sor.

A Kereskedelmi Főzdék Pálinka Versenyén belül két fődíj:

  • Brillante – 2018 legjobb pálinkája
  • Brillante – 2018 legjobb kereskedelmi főzdéje,

míg a bérfőzetők és magánfőzők versenyén során az alábbi fődíjak kerülnek kiosztásra:

  • Legjobb Magánfőzött Párlat
  • Legeredményesebb Magánfőző
  • Legjobb Bérfőzetett Párlat
  • Legeredményesebb Bérfőzető
  • Legeredményesebb Bérfőzde

Természetesen mindkét esetben champion, arany, ezüst és bronz minősítéseket is kapnak a benevezett tételek.

A verseny díjazása teljesen megújul ebben az esztendőben.

A Legjobb Versenyminta cím pálinkáját a Magyar Gasztrokulturális Rendezvényszervező Kft. Érték és Minőség Nagydíjra terjeszti elő, amelynek teljes költségeit a szervező cég vállalja magára.

A Legjobb Versenyminta cím birtokosának 300.000 Ft értékű média megjelenést biztosít a szervező.

A Legjobb Kereskedelmi Főzde részére 500.000 Ft értékű média megjelenést biztosít a szervező.

A Legjobb Magánfőzött Párlat, a Legjobb Bérfőzetett Párlat birtokosának, a Legeredményesebb Bérfőzető, Legeredményesebb Magánfőzőnek egy-egy 50.000 Ft értékű vásárlási utalványt biztosít a szervező, amelyet a Lovassy P.A.C. Kft.-nél tud beváltani olyan eszközökre, alapanyagokra, amelyek a párlatfőzéshez elengedhetetlenek.

 

A 2018-as esztendő új kezdeményezése a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkájának palackozása volt, amely az anyaországon belüli pálinkákból, és a határon túli párlatokból készült (Vajdaság, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Drávaköz, Muravidék).

Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre, így a 2019-es évben is folytatódik, 2019. április 12-én, pénteken kerül megrendezésre.

A pálinka évente más gyümölcsből készül majd, a 2019-es esztendő a szilva éve lesz.

A különleges párlatot megszentelik, majd sorszámozott, félliteres palackokba töltik, és a Kárpát-medencei magyarságért sokat tevők kapják meg ajándékként. A szervezők a kezdeményezésükkel jó ügyet kívánnak szolgálni, közös összefogásuk léptékével ők maguk is alkotni, nyomot hagyni szeretnének, hiszen kezdeményezésük eredménye gyermekeik, utódaik, leszármazó nemzedékeik számára is örök emlékek felidézésére lesz képes.

 

A főszereplő, pálinka mellett a színpadon a magyar könnyűzenei élet jeles képviselőivel találkozhatnak az érdeklődők. Fellép többek között a szintén 20 éves Magna Cum Laude és Ismerős Arcok, de ott lesz a színpadon Rúzsa Magdi, a TNT, fenyő Miklós, a Bagossy Brothers Company és még sokan mások. A családokról sem feledkeznek meg a szervezők: játékos kvízműsorral, játszóházzal, vidámparkkal, sok-sok kulturális műsorral várják a legkisebbeket.

Információ:

www.gyulaipalinkafesztival.hu