Márton-napi Libalakoma Debrecenben

Márton napi ünnepkör és libator

A helyi libából készült alföldi ételek és az egri borok frigyéből különleges fesztivál születik Debrecenben, november 8. és 10. között.

A gyermekdal szerint ugyan pulykakakasért érdemes Debrecenbe menni, Márton-nap környékén mégis a helyi gazdaságokban nevelt liba és a belőle készített ételek csábítanak az Alföld fővárosába.

A Libalakoma szervezői mintegy 2-3 tonna alapanyagot használnak fel a Márton-napi nagyasztalon kínált libás ételek előállításához: egy tonna libahájból készítenek tepertőt, és mintegy 2000-2500 libacombot sütnek ropogósra. A kemencés libacomb mellett sült libamellfilé, libahúsos töltött káposzta, ludaskása is terítékre kerül, de hagymás libamájcsíkokat, libazúzapörköltet, libakolbászt, liba-toroskáposztát lehet majd kóstolni.

Az esemény házigazdái azt is tudják, hogy „aki Márton-napján újbort nem iszik, az egész évben szomjazik”, ezért 11. éve egri borászok – valamint egri és helyi fellépők – bevonásával szervezik meg a Kossuth teret három napra jókedvű nyüzsgéssé változtató eseményt. Aki eltelt a finom falatokkal, portyázhat a kirakodóvásárban, vagy forralt bor kortyolgatva merülhet el a háttérben pompázó Nagytemplom látványában.

A Márton-napi lakomán a debreceni Nagytemplom és a főtér felett Eger csillagai ragyognak.

 

Forrás: Turizmus.com