Megnyílt a hajósi pincefalu Cabernet Borturisztikai Látogatóközpontja

A szeptember 21-én megnyílt új turisztikai vonzerő innovatív állandó kiállítással és helyi borokból álló kóstolókkal várja az érdeklődőket, akik innen indulva fedezhetik fel a fehérre meszelt kis présházak közt kacskaringózó utcácskák hangulatát.

A Bács-Kiskun megyében található hajósi pincefalu a 14 utcában található 1200 történeti présházával Európa legnagyobb pincefalvának számít, a legtöbb pincében napjainkban is zajlik a borkészítés.

A terület nem csupán őrzi a borászati hagyományokat, hanem rendezvényeivel életben is tartja azokat. Ilyen a szeptember 21-én megrendezett Szüreti Forgatag is, amelynek keretében átadták a turisztikai kínálatból régóta hiányzó Cabernet Borturisztikai Látogatóközpontot.

A pincefalu központjában álló épület turisztikai kiindulópontként várja majd az ideérkezőket, akik az állandó kiállítás megtekintése során nem csupán megismerhetik Hajós borászati hagyományait, hanem a kínált kóstoló alkalmával megízlelhetik a helyi pincészetek borait is.

A látogatóközpont állandó kiállításának tematikája három fő pilléren nyugszik.

A látogatók nemcsak a helyi szőlészeti és borkészítési hagyományokkal ismerkedhetnek meg, a kiállítás koncepciójának kialakításakor fontos szempont volt, hogy olyan, eddig még be nem mutatott érdekességekkel ismertesse meg a látogatókat élményszerű formában, amelyekkel még nem találkoztak, és amelyek szorosan kötődnek az egyedülálló hajósi hagyományokhoz.

Hajós egyik legnagyobb eseménye a Szent Orbánhoz kötődő Orbán-napi borünnep, amelyhez csatlakozva a szőlészethez kapcsolódó szentek is bemutatkoznak. A kurátori munka során elsődleges szempont volt, hogy a kiállítás installációja összhangban maradjon az építészeti formákkal. A tereket meghatározó falburkolatokon megjelenő szövegek és archív képek harmóniát teremtenek a modern, letisztult térstruktúrával, míg a grafikai elemek a hagyományos szőlőgazdálkodáshoz kapcsolódóan a régi korokat idézik meg.

A filmvetítő kabinetben a látogatók egy élményalapú imázsfilmet tekinthetnek meg az egyedülálló pincefaluról, hangulatos utcácskáiról, a környéken folyó szőlőgazdálkodás pillanatairól. A fő kiállítótérben egy makett-asztalon is áttekinthetik a látogatók a műemléki présházak jellegzetességeit. 

Hajós másik vonzereje a már említett, a pincefalutól néhány kilométerre, a város központjában álló volt érseki kastély. Az épület a megye egyik legrégebbi világi műemléke, amely építészettörténeti, művészettörténeti és kultúrtörténeti adottságait tekintve a térség egyik legjelentősebb épülete.

A 2010-ben megnyitott Hajósi Érseki Kastély Látogatóközpontban kialakított kiállítóterek, a megújult kert és a látogatóközpont szolgáltatásai beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

A kastély a régió kiemelt kulturális turisztikai attrakciója lett, amely éves szinten igen sok rendezvény, időszaki kiállítás otthonaként is szolgál. 2019-től egy új szolgáltatási réteggel várja a látogatókat a kastély, hiszen az új múzeumlátogatói igényeknek megfelelve bevezették az audioguide-os vezetést is.