“Mintha haza jönnél”


Idén XIV. alkalommal kerül megrendezésre a Tisza, a Szamos és az Öreg Túr ölelésében, festői tájon elhelyezkedő Panyolán, a “Panyola Fest 14” nevű, nívódíjas, minősített fesztivál. A hajdan “pálinkafesztiválként” debütált rendezvény mára az ország egyik legszínvonalasabb, és legtartalmasabb gasztrokulturális rendezvényévé nőtte ki magát, mely idén számos újdonsággal várja az érdeklődőket.

Az elmúlt tizennégy év alatt több mint ezerötszáz fellépőt, több tízezer vendéget üdvözölhetett a PanyolaFeszt a 600 lelkes településen. Az idén több mint húsz helyszínen közel 200 fellépő szórakoztatja a fesztivál vendégeit 3-4 napon keresztül. A falu első embere, Muhari Zoltán és szervező csapata minden esztendőben valami újdonsággal készül, hogy a fesztiválozókat, a régió és a vidék lakosságát kiváló kulturális programokkal szórakoztassa. A megye minősített fesztiválja, a PanyolaFeszt arra törekszik, hogy  a vidék hagyományait, értékeit csokorba gyűjtve megmutassa a helybélieknek és a faluba érkezőknek egyaránt. „A PanyolaFeszt kultúrmissziót teljesít. Folyamatosan megújulunk, igyekszünk a családias esemény mellett valamilyen plusz élményt adni. A vidék báját picit más formában megmutatni az ide érkezőknek. A portaprogramokon kinyílnak a kapuk, a helyiek beengedik a vendéget a saját udvarukra. Az idén workshop formában együtt főzünk szilvalekvárt, ciberét kóstolunk a vendégeinkkel, Irénke udvarán megtanulhatnak szilvás ételeket készíteni, Kályhás Bandi pedig bemutatót tart, hogyan készül egy kültéri kemence. Jókat falatozunk, közben feltöltődünk egy picit. Megannyi kulturális csemege: zene, színház, vers, kiállítások, porta és gyermekprogramok, sport, kajak-kenu és kerékpáros esemény, sok-sok Tisza-parti  élmény csalogat a szabadba  a vidék természeti értékeit is megmutatva az érdeklődőknek – mondja lelkesen Muhari Zoltán, Panyola polgármestere. – A fellépők között Tompos Kátya, Orosz Zoltán és Barátai, Parno Graszt, Nana Vortex, Antonia Vai, Aurovoir zenekar, Csángálló, a Magyarpalatkai Banda, a Debreceni Népi Együttes, Boggie és Kemény Zsófi irodalmi est, Debreceni Színjátszó Stúdió produkciója, Csehov-komédiákat mutat be–csakhogy néhány nevet említsek. Ízletes szatmári ételek, kiváló panyolai pálinkák és megannyi kikapcsolódási lehetőség vár mindenkit a PanyolaFeszten. Nekünk fontos, hogy az ország minden területéről ellátogassanak hozzánk, de kiemelten foglalkozunk a megyénkben élőkkel is. Az idén újdonságnak számít, hogy szervezett utazási programként is várunk vendégeket a környékéről. Új lelkésznőnk a szatmári református templom-programokkal, Balogh István logó-kiállításával, imasétával, vezetett túrákkal, igékkel és nagyszerű gondolattokkal, útravalóval várja az érdeklődőket. Exkluzív bejelentésünk: a PanyolaFeszt és Festivize közös együttműködést indít el, új applikációs szolgáltatást kínálva a fesztivál vendégeinek.

Részletes program ezen a webcímen olvasható: www.panyolafeszt.hu

A település szlogenje legyen biztató minden idelátogató vendégnek: “Mintha haza jönnél volna”, és ezt a szervezők minden évben maximálisan meg is teremtik a “hazalátogató” turistáknak!