Nyaralóhajók a Tiszán


Tíz nyaralóhajó érkezik hamarosan a Felső-Tiszához, lesz közöttük négy, hat és nyolc férőhelyes is. Az év második felében az érdeklődők ki is próbálhatják ezeket a Tisza-tavon és a Tiszán.

Magyarországnak számos, turisztikailag alul hasznosított természetes vízfolyása van, ezek közé tartozik a Tisza és a Bodrog, ahol sem kikötők, sem töltőállomások nem állnak a hajósok rendelkezésére. Ezek a folyók a Tisza-tóval és a Keleti-főcsatornával együtt ideálisak viszont a nyaralóhajózás számára, nem véletlen tehát, hogy itt indul el a program. A várakozások szerint ez a Nyugat-Európa számos országában már népszerű üdülési forma gyorsan elterjedhet nálunk is.

A hajók külföldi népszerűségének egyik oka, hogy ezek a hajók Nyugat-Európában egy félórás képzés után, vezetői engedély nélkül is vezethetők. Nálunk természetesen ebben sem ennyire ideális a szabályozási környezet, még módosítani kell bizonyos jogszabályokat, hogy ez Magyarországon is így legyen.

A nyaralóhajózás infrastruktúráját úgy alakítják ki, hogy az érintett folyószakaszon épülő kikötőkből a turisták kerékpárral el tudják érni a 20-30 kilométeres körzetben található látványosságokat, így a fejlesztés a folyók tágabb környezetére is pozitív hatással lesz.

2020-ban további tíz hajóval bővül a flotta. Az első báziskikötő tehát Kiskörén épülhet, a második majd Tokajban, ezeken kívül még 10 kisebb kikötőt is kialakítanak jövőre a vízi útvonalak mentén, például Abádszalókon és Tiszafüreden. 2020 után a Keleti-főcsatornát és a Tisza Dombrád előtti szakaszát is bevonják az útvonalak közé.

Egy nap átlagosan 4-5 órát szokás hajózni, a hajók átlagos sebessége pedig csupán 10 km/óra, így egy hetet vígan eltölthetnek a lakóhajókon a turisták a Tisza mentén. A távolabbi jövőben megjelenhetnek a nyaralóhajók máshol is, így Ráckeve környékén, a Tisza déli szakaszán vagy a Körösökön akár Szarvas és Gyula között.

Az idén megérkező első tíz hajó közül négy négyszemélyes, kettő hatszemélyes és négy nyolc férőhelyes lesz. Mindegyiken kétágyas kabinokat alakítanak ki, a fedélzeten van komplett berendezett konyha és fürdőszoba, a fedélzetről 360 fokos panorámát élvezhetnek az utasok. A hajók sebessége maximálva van, kialakításuk ideális gyerekes családoknak és mozgássérültek is.

A nyaralóhajózás európai szerelmesei szeretni fogják a magyar vizeket, mert nálunk nem épített környezetben – Nyugat-Európában főleg mesterséges csatornákon járnak a nyaralóhajók –, hanem érintetlen természetben hajózhatnak. A hajók szezontól függően napi 12-18 ezer forint / fő ártól foglalhatók, és ebben benne van a kikötés és a szállásdíj, valamint az üzemanyag költsége is. Foglalni legkorábban a nyártól lehet a második félévre, miután átadják az első báziskikötőt. A hazai utazóközönség részére készül magyar nyelvű weboldal is.