Omán


Hivatalos adatok

Hivatalos név: Ománi Szultánság Időzóna: GMT+03:00
Anyanyelven: Saltanat Oman Autójelzés: OM
Államforma: monarchia Pénznem: ománi riál (OMR)
Főváros: Masqat Elektromosság:

Az Ománi Szultánság elbűvölő és lebilincselő vidék, ahol Marco Polo tevegelt, a bibliai Job végső nyugalomra lelt és ahol Szinbád, az utazó
vitorlát bontott. Látványos táj, ahol megtalálhatók a csipkézett hegycsúcsok, káprázatos vízesések, lélegzetelállító homokdűnék, idilli oázisok és a végtelenbe nyúló homokos tengerpart. Talán ezek a természeti csodák különböztetik meg Ománt a többi Közel-keleti országtól.
A terület bővelkedik a földtani csodákban is: a Jebel hegység északi részének sziklatömbjei, délen a Dhofar tengertől távolabb eső, hullámzó legelők, a Rub al Khali homokos tengerpartja, Umm as-Samin határtalan szikes földteknője és Jiddat al Harasis porlepte tájai és sziklaképződményei.

Főbb városok

Masqat

Utazási információk

Az ország éghajlata tájegységről tájegységre változó. A tengerparti vidékeken nyáron meleg és nedves a levegő. Az ország belseje forró és száraz, néhány magasabban fekvő hely kivételével, ahol egész évben mérsékelt a hőmérséklet. Délen viszont kellemesebb az éghajlat, főleg a nyári időszakban. Aki teheti ilyenkor délre megy, hogy a Dhofar monszuntól buja és hűs vidéken találjon enyhet a perzselő ománi nyárban.

Nemzetközi repülőterek

Masqat.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 968

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság: 2 018 000 fő
Népsűrűség: 9.50 fő/km2
Nyelvek: arab, angol, hindu, urdu, perzsa.
Népcsoportok: arab (96%), indiai, perzsa, urdu, egyéb (4%).
Vallások: mohamedán (75%), egyéb (25%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület: 212 457.00 km2
Nagyobb települések: Masqat (Maszkat) 50 000.
Legmagasabb pontok: Jabal al Harim 3352 m.

Földrajz

Az északi részén emelkedő hegységtől nyugatra eső területei a Rub’ al Hali sivataghoz tartoznak, partvidéke sík és sivatagos.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 6 490 USD