Pünkösdi hétvége a Balatonnál


Itt a nyár, a napocska mosolyogva ragyog ránk, remek kiránduló, szabadidős napok köszöntenek ránk, és hát nemsokára itt a következő hosszú hétvége, a Pünkösd, mely a vallási jellege mellett remek lehetőséget teremt egy hosszabb kikapcsolódásra! Használjuk is ki, és vegyünk az irányt a magyar tenger felé, ahol igaz még csak a legbátrabbak mártóznak meg a vízben, de rengeteg programlehetőség, és a kényelmes szállodák medencéi, wellnessei pótolják a Balcsiban való merülést.

A Balaton nyugati medencéje az év minden szakában a lehető legjobb választásnak bizonyul! Keszthely, a „Balaton kulturális fővárosa” a Pünkösdi időszakban is rengeteg érdekesnél érdekesebb tematikus kis múzeummal várja a turistákat a belvárosban, és akkor még ott van a mindenki számára kötelező célpont a csodálatos kastély, melynek nem rég az eredeti állapotába visszaállított csodálatos parkja csak úgy pompázik a már-már nyári napsugarakban… A szekérmúzeum impozáns épületének bejárása után pedig minden képen át kell sétálni a Vadászati múzeum modern épületébe is.

A Balaton part a sétányával, parkjával, ezernyi hattyújával és kacsájával várja a sétálni, pihenni vágyókat, de már gőzerővel mennek a hajók is, melyekről vízre szállva is megcsodálhatjuk a környéket.

A térségben talán a legszebb részeken tekereg a Balatoni kerékpárút, melynek kihasználásához a lehető legjobb időjárást jósolnak az ünnepekre, és akár Badacsonyig is könnyedén eltekerhetünk a helyben olcsón bérelhető kerékpárokon, de a Kisbalaton mesés ébredező természeti világa is könnyedén bejárható.

Bár a Balatonban még csak a kezét teszi bele az emberek többsége, de a csupán pár kilométerre található Hévíz ebben az időszakban is a gyógyulni, fürdeni, és wellnessezni vágyók Mekkája! Az üdülőváros számos Pünkösdi és szabadidős programmal várja a vendégeket, de egyértelműen fő attrakció a világhíres gyógy tava, aminek kellemesen meleg vízében nyugodtan úszkálhatunk már most is, a vízből élvezve a barnító napsugarakat.

És hát nem szabad elfelejteni, hogy a térség legtöbb és legjobb szállodái is településen találhatóak, remek wellness és szabadidős kikapcsolódásokat biztosítva! Ár/érték aránya miatt minden képes érdemes kiemelni a Hunguest Hotel Heliost, mely teljesen saját, komplett gyógy részleggel rendelkezik, saját termálmedencével, remek wellness résszel és  csodálatos panorámával kiegészülve, egy gyönyörű parkban, közel a tóhoz és a belvároshoz.  https://www.youtube.com/watch?v=y0ZUDFC4WfQ&feature=youtu.be

Remek ajánlatuk is van Pünkösdre, korlátozott számban: www.hunguesthotels.hu/hu/hotel/heviz/hunguest_hotel_helios/akciok/punkosd_hevizen_a_heliosban

De használjuk ki a jó időt és induljunk kirándulni! Nem is mehetnénk máshova, mint Badacsony messziről hívogató hegyéhez, mely a Balaton északi partjának egyik jelképe. Ne hagyjuk ki a híres „Rózsakő” felkeresését, és az „Orgonasípokhoz” is zarándokoljunk el. Akinek több ideje és kedve van, azt számos más hegy, várrom és remek kerékpárút is csalogatja a környéken! Kihagyhatatlan célpont felkeresni a „Balaton várát”, vagyis a Szigligeti várat, mely a szálloda közelében található, így akár kerékpárral is útnak indulhatunk. Ebben az időszakban már rengeteg érdekes programmal is várják a várat megmászó vendégeket, korosztálytól függetlenül!

www.youtube.com/watch?v=iuzoo1SgQJ8&feature=youtu.be

Akik a wellness és a szabadidős programok mellett a remek borokat is előnyben részesítik, azoknak tökéletes ajánlat a Badacsony szívében található Hotel Bonvíno szálloda, ahol a hangulatos wellness mellett a kulináriumé a főszerep! A híres borvidékünk összes jó bora kóstolható a szállodában, akár magában, akár a remek étkek mellé, de mivel még javában tart a térségben „Borbarangolás 2018” rendezvény, melynek keretében számos helyen kóstolhatunk pompás nedűket a hegyek levéből, így akár ennek is tökéletes kiindulópontja lehet a szálloda!  www.youtube.com/watch?v=AQCXnyxC6j0&feature=youtu.be

Ugyan így tökéletes kiinduló pont lehet ehhez a programsorozathoz is a nem messze, a tavas barlangjáról messze földön híres Tapolcán található Hunguest Hotel Pelion, mely  festői Balaton felvidékhez tartozó Káli medencének is a fő szálláshelye. A különleges barlanghoz saját lejárattal rendelkező, és abban saját területtel rendelkező szálloda nem csupán remek wellness és gyógyászati ajánlatiról híres, hanem az ország egyik legjobb családbarát szállodája, így a Pünkösdi ünnepek alatt is rengeteg programmal várja a vendégeket!  www.youtube.com/watch?v=IkdiNl9uFkk&feature=youtu.be

Az ország egyik legszebb vidéke a Káli medence, mely Tapolcáról kiindulva remekül bejárható akár kerékpárral is! Festői falvak, csodálatos környezet, csörgedező patak, tündöklő természet! Útra fel, érdemes a fáradságért és az időért!

Ha Budapesthez közelebbi célpontit keresünk, a legjobb választás a Balatonalmádiban található Hunguest Hotels Bár Resort, mely fenséges panorámát biztosítva, rengeteg családi programmal várja Pünkösdkor is a vendégeit!  www.youtube.com/embed/-WWhXXdPqHo

A remek időt kihasználva járjuk be a tanösvényt, melynek egyik célállomása a hegytetőn található kilátó, kápráztató látványt nyújtva a Balaton keleti medencéjére, de sétány is tökéletes kikapcsolódás lehetőségét nyújtja.

A szálloda mellett megy el a balatoni bringakörút, így ennek előnyeit is kihasználhatjuk, de a közelben található híre királyi városunk, Veszprém is ezernyi kulturális és építészeti lehetőséget nyújt! És akkor még nem is beszéltünk Balatonfüred híres sétányáról és épületeiről, vagy a szintén világhírű Tihanyról az Apátsággal, sétáló utcákkal, fenséges panorámával. Ezek a célpontok szintén akár kerékpárral is elérhetőek.

És milyen lehetőségek vannak még? Nos, ezernyi, hiszen minden település, és szálloda ezernyi programmal és érdekességgel készül a Pünkösdi hosszú hétvégére, érdemes utána nézni a lehetőségeknek, a kínálatnak! Ne feledjük, a Balaton minden évszakban gyönyörű és mi „tengerünk”!!!

A környékről és a lehetőségekről bővebben a www.west-balaton.hu  oldalon olvashatnak!

Kép és szöveg: Éva T. Johnson