Sajtmajális – Nagyegyházi kemencés juhtúrós rakott puliszkával


Óbarok-Nagyegyházán a Hangistállóban megtartották az első sajtmajálist, amelyet minden bizonnyal követ majd több is. Mi is az a Hangistálló? Egy régi istállóból átalakított, felújított és csodálatos akusztikájú koncertterem, amelyet Ribli Ilona csellóművész és férje, Kolozsvári Mihály mérnök álmai alapján valósult meg. Az erősen leromlott, már magtárnak használt istállóból olyan helyet varázsoltak, ahol a turisták megpihenhetnek, koncerteket hallgathatnak, és jóízűeket ehetnek.

Az első koncertet 2008-ban nagy sikerrel rendezték meg, majd jöttek a kiállítások, esküvők, sajtosbemutatók, és most, május 18-19-én sajtmajálist rendeztek.

Jöttek is a vendégek, volt táncház a felnőtteknek és a gyerekeknek, néptánc-pedagógus tanította a nagyérdeműt, zenéltek népi hangszerekkel, és a DANUBIUS vonósnégyes adott egy rövid koncertet, majd Ribli Ilona csellóművész és Németh-Vékes Erzsébet zongoraművész kamarakoncertje is elhangzott.

Természetesen közben sajtkóstolás is volt, és olyan sajtos meséket is felolvastak, amelyeket a gyerekek írtak a felhívásra. Felsorolni sem lehet, mennyi érdekesség volt, de nekünk most a legfontosabb az ebéd volt, amit Nagy László állított elő segítőivel. A meghívott újságírók főként a nagyegyházi kemencés juhtúrós rakott puliszkával elnevezésű étel elkészítéséről érdeklődtek a séftől.

Íme:

Sós, forró vízben megfőzzük a puliszkát, utána kezdődik a rétegezése. Tejföllel kikent tepsibe bele a  puliszkát, rátesszük a juhtúrót, pirított szalonnkockával, pici zsiradékkal, és addig folytatjuk, amig meg nem telik a badellánk. A tetejére reszelt sajtot teszünk és szépen rápirítjuk a kemencében. Négy-öt réteg minimum kell, így lesz fínom.

Nagy László séf a levesek készítését is megosztotta velünk:

“A palóclevest ürühúsból kellene készíteni, de mi most sertésből készítjük, egy kis zöldséggel, és ami az ízét megadja zöldbabbal, a végén egy kis tejfölös habarással, majd eperlevél tésztával.

A másik leves a gulyás, amelyet marhahússal, szögediesen zöldségekkel, készítek burgonyával, és csipetkével. A hús a marha nyaka, és egy kis lábszára. Hét órakor tettük fel, és a marha szeret szépen lassan készülni, mivel ahogy lassan is növekszik, lassan is főzzük. A pörköltnek a víz ellensége, azt borral szoktuk ízesíteni. de mivel most gulyást készítettünk, kellett bele a víz.”

A Hangistállóban koncerteket is szerveznek, amelyek érdekessége, hogy a belépőjegy árában benne van egy finom vacsora is. A következő koncertet június elsején szervezik.

Fotó és szöveg: Mészáros Cecília