Svédország gasztronómiája


A svéd konyha hagyományosan egyszerű, gerincét parasztételek alkotják főleg hal- és húsételekkel. Nem jellemző a vegetarianizmus, a hosszú telek miatt ritkán került az asztalokra friss zöldség. Vitaminforrásnak számítanak az erdei bogyók (törpemálna, vörös- és kék áfonya), amelyekből lekvárokat, mártásokat is készítenek. A svédek édesebben főznek, mint a finnek és kevesebb kenyérfélét ismernek.

Naponta háromszor étkeznek, a gyerekek meleg ebédet kapnak az iskolában, a dolgozók inkább este fogyasztanak főtt ételeket. Csütörtöki napokon a hagyomány szerint sűrű sárgaborsólevest főznek disznóhússal, a desszert pedig palacsinta lekvárral. Ez a szokás még a reformáció előtti időkből ered, a pénteki böjtöt volt hivatott előkészíteni.

A hering az egyik legnépszerűbb halfajta. Sokféleképpen készítik: marinálják, savanyítják, sütik. Nyári eledel a surströmming, ez erjesztett balti-tengeri hering nyers hagymával, sajttal és burgonyával. A matjes szantálfával ízesített heringsaláta tejfölös főtt burgonyával körítve.

A híres svéd húsgombóc, a kötbullar több változatban ismert, általában kerül bele darált hús, fehér bors, hagyma, tojás, tej, zsemlemorzsa. Hajában főtt, vajjal meglocsolt krumplival és nyers reszelt répával vagy ecetes uborkával körítik.

A smörgåsbord (svédasztal) többféle hideg és meleg fogásokat kínáló büféasztal. Régen a nagyobb ünnepek alkalmából a vendégek maguk hozták az ennivalót és egy hosszú asztalon tálalták fel, ahonnan mindenki kedvére válogathatott. A mai smörgåsbord állhat vajas kenyérből, marinált heringből, pástétomokból, hideg sültekből, salátákból.

A „Jansson megkísértése” is felkerülhet a büféasztalra, ami hagymás, szardellás, tejszínes burgonyaétel. A heringből készült fogásokat szívesen öblítik le a svédek aquavittel („az élet vize”), amely burgonyából és gabonafélékből párolt, gyógyfüvekkel ízesített jéghideg pálinka.

A desszert nem erőssége konyhájuknak. A pudingokon, palacsintákon, fánkocskákon túl kedveltek a piték, amelyeket almával, kék áfonyával vagy rebarbarával sütnek meg és kávéval kínálják.