Tirpák Fesztivál

Szombaton a profik, vasárnap amatőr főzőcsapatok készítenek hagyományos tirpák ételeket Nyíregyháza belvárosában, szeptember 21–22-én.

Tirpákoknak hívták azokat az evangélikus vallású szlovák telepeseket, akiket Nyíregyháza egyik birtokosa, Károlyi Ferenc gróf telepített be a városba az 1700-as évek második felében – nekik köszönhető a város felvirágoztatása.

Az ő emléküket idézik a fesztivál gasztronómia kínálatában a hagyományos tirpák ízek, s bár az étlap csak röviddel a rendezvény előtt válik nyilvánossá, bizonyosan találkozhat majd látogató a jellegzetes helyi alapanyagokkal, mint a kolompér (burgonya), a káposzta és a paszuly (bab).

Két nap alatt csaknem 18 ezer adag étel fogy el a méltán népszerű fesztiválon.

Szombaton, a népi ízek találkozóján a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség tagjai és hagyományőrző egyesületek mutatkoznak be finom falatokkal, és kiderül az is, hogyan készül a tirpák káposztás gulyka. Vasárnap bogrács- és grillbajnokságot rendeznek, itt az előző napi csapatok mellett több civil szervezet és baráti társaság szakácsai sürögnek-forognak, és készítenek el közel ötezer adag ételt.

A közönség szórakoztatásáról mások mellett a TNT együttes és a Fásy Mulató gondoskodik, a fiatalok körhintán, csúszdás akadálypályán és trambulinon vezethetik le energiáikat.