Új tanösvény a pálosok életéről

A pálosok útján tematikus tanösvény a címe annak projektnek, amelynek megvalósításával tovább fejlesztik a vallási turizmust a Mátra lábánál levő Pálosvörösmarton.

Pálosvörösmart önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 198 millió forint vissza nem térítendő pályázati támogatást nyert el hat kilométer hosszú és tizenöt állomáshellyel kialakításra kerülő tanösvény létrehozására.

Az ösvény érinti majd a helyi Mária Parkot, ahonnan egy kétszintes fogadóközpontba érkezhetnek a látogatók, továbbá kerékpárutat is kialakítanak.

A tanösvény vége pihenőpark lesz, ahol a tervek szerint különböző rendezvényeket is tartanak majd. Mindezek mellett játszóteret létesítenek, valamint a Mátra kőzeteinek bemutatására szolgáló szabadtéri kiállítást nyitnak.

A tervek alapján a fogadóközpontban bemutatóhelyeket alakítanak ki, ahol állandó és időszakos tárlatokat rendeznek. Az épületben lesz kávézó és ajándékbolt. A tanösvényen végighaladó turisták információs táblák segítségével ismerhetik meg az egykor Pálosvörösmarton élt pálos szerzetesek életét és tevékenységét.A beruházáshoz szükséges munkaterületet átadták, elkezdődhetett a kivitelezés. A projekt 2020 végére fejeződik be.