Újabb natúrpark alakult


A kaposmérői Faluházban kihirdették az ország immár tizenharmadik natúrparkját, a Zselici Ezüsthárs Natúrparkot.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén az újonnan megalakult Ezüsthárs Natúrpark már a negyedik ilyen státuszú terület, így az ország natúrparkjainak közel harmada itt található. Ez a tény mindenképpen a Dél-Dunántúl természeti-, táji értékeinek sokaságát, a hagyományos gazdálkodási módok fenntartása iránti igényt bizonyítja.

A nemzeti park arról is beszámolt, hogy a Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet területét is érintő turistautakat takarították ki és tették járhatóvá a dunaföldvári polgári természetőrök a Dunatúra Egyesület tagjaival közösen. A tél folyamán az utakra eső faágakat, kidőlt fákat húzták félre, eltakarították a szemetet a turistaútról és környékéről.

A 26 km hosszú, zöld jelzéssel felfestett turistaút Dunaföldvárról indul, és a tájvédelmi körzet Oláh-völgyi szakaszát is érinti. A dunaföldvári polgári természetőrök már több mint 10 éve segítik a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkáját. Mintegy 50 km túraútvonalat jelöltek ki, illetve újítottak meg. Az útvonalakat egész évben karbantartják, biztosítva ezzel a mindenkori járhatóságot.

Emellett számos feladatot látnak el – kézműves foglalkozásokat tartanak az újrahasznosítás jegyében, szemétgyűjtési akciókat, programokat szerveznek, melyek a Dunaföldváron, illetve a környékén élők, valamint az odaérkező kirándulók javát szolgálják úgy, hogy közben a természetvédelmi érdekeket is képviselik.