Újraindul a nagycenki Széchenyi Múzeumvasút

Május 4-től ismét üzemel a nagycenki Széchenyi Múzeumvasút, miután az üzemeltető Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. felújította a pályát és a járműparkot.

A GYSEV közleménye szerint a beruházás 960 millió forintos állami támogatásból valósult meg, és az év végére fog teljes körűen befejeződni.

A tavaly nyáron kezdődött felújítás keretében a múzeumvasút pályájának teljes szakaszán új al- és felépítmény, valamint zúzottkő ágyazat készült. A pályába az eredeti síneket építették vissza, és a teljes szakaszon kiépítették a vágányszabályozást.

A fertőbozi és a nagycenki állomáson új peronokat építettek, Nagycenken megújult a térvilágítás és a hangos utastájékoztatás is. A pályához csatlakozó két vasúti útátjárót átépítették, és megújították az Ikva patakon átívelő acélhidat. Kívül-belül restaurálták a kisvasúti személykocsikat, felújították az András nevű gőzmozdonyt és a C50-es dízelmozdonyt. Emellett új motort szerelnek a Dmot 953-as típusú keskeny nyomtávú motorkocsiba, amelyet így üzemképessé és vontatásra alkalmassá tesznek. A fejlesztés keretében a nagycenki állomás mögötti skanzen területén játszótér, fitneszpark és tanösvény készült.

A munkálatok ez év végéig még folytatódnak, felújítják a fertőbozi állomáson a fűtőház épületét, amely látogatható lesz, és modernizálják a múzeumvasút biztosítóberendezési rendszerét.