VI. Hagyományőrző farsang Panyolán


Itt a farsang, áll a bál…

Február a farsangi mulatságok, a bálok, a nagyobb baráti társaságok összejövetelének az időszaka, ahol jó kedvvel, vidámsággal, népi szokásokkal űzik el a telet. Panyola is arra  készül  VI. Hagyományőrző farsangjával, hogy elkergesse a hideg telet  a vidékről. Az idei rendezvény újdonsága 2019. február 9-én, hogy a helyiek rendhagyó szakmai napot szerveznek Panyolai farsangolás – dramatikus színjátékok Szatmárban címmel. Ismertetik a megyei, illetve a környéket érintő téli népi hagyományokat neves előadók közreműködésével. Megtudhatjuk például, milyen tradíciók köthetők a szamosháti fonó jelenetéhez, megismerve az akkori jelmezeket is. Hagyományos falusi disznóvágással indul a nap, ahol fogópálinka várja az ide érkező vendégeket, majd különleges disznótorral egybekötött farsangi télűző felvonulás és mulatság kíséri a programot. Megannyi élmény várja még az érdeklődőket, hogy egy kicsit belekóstolhassanak a régi  falusi élet hangulatába.

 

A megélt élmények mellett a kiállított böllér-kép mögött a pálinkamesterrel közös fotót készíthetnek a résztvevők. Felvonulhatnak népi állatalakoskodó jelmezben, amelyet a Szabó Lovasudvar szekere kísér. A talpalávalót egész nap Rezes Guszti és bandája húzza. A portaprogramokon a nagy múltú Ököritói Fergeteges Táncegyüttestől tanulhatnak tánclépéseket, kóstolhatnak ízletes panyolai pálinkát, finom házi készítésű süteményeket, és nem utolsó sorban farsangi fánkot. Megtekinthetik a csűrben A Szamosháti Fonó című filmet  1965-ből, Huszáros farsangoló címmel  jelenetet láthatnak a fonóból.

A Lámpaláz Társulat előadása, Tágasságot nekünk is c. néptánc előadás,  Heit Lóri és zenekara – énekel Balogh Adrienn – koncertje és táncház lesz egész este. Természetesen hagymás vér, hurka, kolbász, finom disznóság elvitelre is kapható. A Dankó Rádió reggeli és délutáni kívánságműsorában bárki üzenhet, Klement Zoltán élőben jelentkezik Panyoláról.

 

Jöjjön el, gyere el, hogy ismerjük meg együtt fennmaradt múltbéli értékeinket!

 

Bővebben a www.panyola.hu oldalon találhatók még információk.