Visegrád, Budapest játszótere

Csodás panorámájával, híres fellegvárával, a Visegrádi Királyi palotával és múzeumával, lovagi tornabemutatóival kihagyhatatlan élmény Visegrád a hazai és a külhoni turisták számára.

Kezdeni az ismerkedést minden képen a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokkal kell, amely hazánk legrangosabb, és méreteit tekintve is legnagyobb középkori fesztiválja, az 1335-ös, Károly Róbert által összehívott 1335-ös visegrádi kongresszusnak állítunk emléket.

Ez a tanácskozás hosszú időre meghatározta a térség rendjét, hiszen Károly Róbert király meghívására ideérkezett a lengyel király, vendégül látta a cseh királyt fiával, a morva herceggel együtt, és megjelent a német lovagrend küldöttsége is. Ennek a találkozónak állított emléket a néhai Antall József, amikor először létrehozta a visegrádi hármakat, amelyben Csehszlovákia, Lengyelország és Magyarország szerepelt. Az egyezmény aláírására akkor a már épülő-szépülő királyi palota egyik termében került sor.

A Fellegvárban a Szent Korona-másolata

Évről évre több tízezren látogatnak el a város legmagasabb pontján fekvő Fellegvárba, melynek teraszáról rendkívüli panoráma nyílik a Dunakanyarra, és mely több, elsősorban a középkorról szóló izgalmas kiállításnak is otthont ad. A Szent Koronát és a koronaékszereket történelmünk különböző periódusaiban többször is őrizték a Fellegvárban. E ténynek állít emléket a vár falai között ma is megtekinthető, tökéletesen hű Szent Korona-másolatot bemutató kiállítás. A Fellegvárat évente 400 ezer látogató keresi fel.

Hol raboskodott Salamon király?

A Fellegvárhoz hasonlóan a Salamon-torony számos esküvői ceremónia színhelye napjainkban is, illetve a hozzá kapcsolódó tornapályán rendezik meg minden év júliusának második hétvégéjén a Palotajátékokat, amely a Szent György Lovagrend katonai hagyományőrző tagozatának középkori lovagi torna bemutatói. Cseke László szerint, aki a lovagrend vezetője is, a visegrádi palotáé Európa egyetlen olyan királyi udvara, ahol a lovagi tornapálya ugyanott van, mint hat-hétszáz évvel ezelőtt. Cseke László édesapja munkáját követi, aki már az 50-es évektől kezdve szervezte Visegrád turizmusát. Az első idegenforgalmi iroda kitalálója, számtalan könyv szerzője ugyanúgy történelemtanár is volt, mint fia és unokája.

A Salamon-toronynak, Visegrád egyik szimbólumának legnagyobb rejtélye éppen megtévesztő elnevezése. Salamon király ugyanis semmiképpen sem raboskodhatott a Fellegvár lakótornyában, hiszen Salamon a XI. században volt foglya Visegrádon László királynak, a kettős várrendszer elkészültéről azonban csak 1256-ban ad hírt az első, hivatalos oklevél IV. Béla uralkodásának korából. Akkor van „igazunk” tehát, ha a XIII. század közepén, a Fellegvárral egy időben, annak szerves elemeként épült várrészt visegrádi alsó várnak, vagy lakótoronynak nevezzük.

500 éves reneszánsz palotakert

A palotát 150 ezren látogatják évente, és a turisztikai iroda felmérése szerint a látogatók zöme először életében osztálykiránduláson volt Visegrádon. Erre erősítenek rá már 20 éve, amikor tavasszal élő játékos programokat szerveznek évente mintegy 20 ezer diáknak, egész napos középkori programot szerveznek élő történelmi órákkal. A palota kertjében a középkori kert növényeinek maradványait találták meg a régészek, amelyeket 2001-ben visszaültettek, így született meg a reneszánsz kert 500 évvel ezelőtti terméseivel.

Pisztrángos tavak – Fogja meg az ebédjét!

Ha kilépünk a szállodából, pár száz méterre belül bent vagyunk a csodás tájban, játszótér, turista útvonalak, Visegrádot Szentkúttal összekötő ösvény található. A halszeretőkre a pisztrángos tavak várnak, amelyek az 1971-es a vadászati világkiállítás idején már ismertek voltak. Fogja meg az ebédjét címmel már olyan programot indítottak, amelyben a megfogott halat az Ördögorom étteremben megsütik számukra. Három tóban már régen fickándoznak a halak, lehet horgászni, tavasszal pedig elkészülnek a negyedikkel is. Télen a négyévszakos családi Nagyvillám Sípálya hóágyúzott pályája síelőknek snowboardozóknak, szánkózóknak, télen-nyáron a bobpálya, a gokart, a 45 pályás kalandpark és a minigolfpálya nyújt szórakozást. A bátrakra vár Magyarország első Canopy pályája. A szállodákban megtaláljuk a túraútvonalakat is a kiemelt látnivalókkal.

Visegrád télen-nyáron egyaránt vonzó a turisták számára, jöhetnek hajón, vagy busszal, mindig gyönyörű a táj, szállásokkal, kulturális és sportos programokkal várják a vendégeket.