Alsóőrs

Alsóőrs

Balaton keleti medencéjének északi partján, a 71-es főút mentén fekszik Balatonalmáditól 5 km-re délnyugatra. Szőlővel beültetett lankáin kezdődik a csopaki borvidék

A település és környéke már a római korban is lakott hely lehetett, de a magyarság első itteni megtelepedésének csak a 11. századtól vannak nyomai: cseréptöredékek és egy 11. századi temetőből származó leletek formájában. A falu az Örsúr nemzetség birtokai közé tartozott. Első ismert okleveles említése az 1200-as évből való.

1301. április 9-én a bakonybéli apát és konvent eladta alsó- és felsőörsi szőlőjét, mert ottani jobbágyaik és szőlőmíveseik Csák nembéli Márk fia István és rokonai, báró Cseszneki Jakab fiai garázdálkodásai folytán annyira elszegényedtek, hogy e vidéket otthagyni és a szőlőmívelést beszüntetni kényszerültek.

A középkorban királynéi birtok volt a terület, akkoriban vehette kezdetét a vöröskő (vörös homokkő) bányászata. 1570-ben gyaníthatóan egy török-magyar ütközet helyszíne volt a környék, Bornemissza János pápai várkapitány feltehetően a suhatagi dűlőben ütközött meg a túlerőben lévő oszmán csapatokkal.

1909-ben épült ki a Balaton északi partjának vasútvonala, valamint ezzel egy időben a Veszprém felé innen leágazó mellékvonal is, s ez Alsóörsön is utat nyitott a fejlődésnek. Rövidesen kialakult az itteni fürdőtelep, és fürdőegylet is alakult. Az egyik első üdülővillát Endrődi Sándor építtette; helyén ma tábla hirdeti a költő emlékét, akinek jelentős része volt a balatoni vitorlázás felvirágoztatásában is.[4]

Alsóörs Szent István király korától egészen 1946-ig Zala vármegyéhez tartozott.

  • Alsóörs legnevezetesebb épülete a Török-ház, mely a Somlyó-hegy lankáira felkapaszkodó ófaluban, egy magaslati részen épült 1500 körül, késő gótikus stílusban. A ház ma kiállítóhelyiség.
  • Ugyancsak nevezetes épülete a román és gótikus stíluselemeket is őrző, 13. századi alapokra épült, 1807-ben barokk stílusban felújított református templom, amelynek festett famennyezete 1721-ből való.
  • Római katolikus temploma 1987-ben épült, modern stílusban, viszonylag rejtett, turisták által alig látogatott helyen, a községi általános iskola szomszédságában.
  • A falu határában régen kőbánya üzemelt, amelyben a környék jellemző kőzetének számító vörös homokkövet bányászták, nagyrészt ennek köszönhető, hogy ma is sok vörös köves épület és kerítés látható a környéken. A bányát idővel bezárták és rehabilitálták, s nyaranta néha szabadtéri előadásokat tartanak benne. Sokan csak amfiteátrumnak nevezik.
  • Többnyire vörös homokkőből készültek a településen több helyen felbukkanó szobrok is, melyeknek egy része neves, akár országosan is ismert, s a község élete szempontjából is jelentős személyeket ábrázol (pl. Jókai Mór író, dr. Mihálkovits Tivadar közjegyző), a többi pedig nonfiguratív, vagy legalábbis nem nevesített személyeket ábrázol. Utóbbiak zöme a magyar kőfaragó vállalkozások szakmai szövetségének egyik szimpóziuma keretében készült a 2010 körüli években.
  • Szintén vöröskőből készült a szolgálatteljesítés közben Alsóörsön életét vesztett Gamauf János főtörzszászlós és a vele együtt elhunyt Németh Ádám főiskolás emlékműve is a 71-es út mentén, közel a balatonalmádi községhatárhoz.
  • A község központjában (a Római út és az Endrődi Sándor utca kereszteződésénél) üzemel a „Kocsma”, amelyben gazdag gyűjtemény található népi eszközökből és használati tárgyakból. Múzeumjellege mellett kulturális találkozóhelye a budapesti és a veszprémi színházi élet képviselőinek.[forrás?]
  • Közvetlenül a település fölé magasodó Somlyó-hegyen áll a Somlyó-hegyi kilátó, amelynek régi, elkorhadt építményét 2015-ben az alapoktól újjáépítették, s a korábbinál kétszer magasabb kilátót emeltek, melyet átadása után egyesek Alsóörs koronájaként emlegettek.[13]
  • Alsóörs közigazgatási területén van még a Csere-hegyi kilátó is, amely a Balaton vidékének első kőből épült kilátója volt; mai formáját az ezredforduló utáni években nyerte el.

A község strandja megkapta az északi part legjobb strandja címet. Számos panzió és szálloda mellett a strand szomszédságában található lakókocsis kempingje is közkedvelt pihenőhely. A településnek van könyvtára és művelődési háza is.

További információk: www.alsoors.hu  www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »