Gyomaendrőd

Gyomaendrőd

Gyomaendrőd Békés megye északi felében, a Hármas-Körös partján található 16 ezer lakosú alföldi kisváros, mely 1982-ben Endrőd és Gyoma nagyközségek egyesülésével jött létre. A jó közlekedési adottságok, a vendéglátás, pihenés és szórakozás széles palettája teszi vonzóvá a települést a szabadidejüket eltöltő vendégek számára.

A Hármas-Körös gyomaendrődi, különösen Sebes- és Kettős-Köröshöz csatlakozó szakasza a Körös-vidék legszebb tája. A gyomaendrődi szakaszon horgászhelyek, szabadstrandok várják a horgászni, vízitúrázni vágyókat. A folyó árvédelmi töltésein kerékpáros túrákat is tehetünk a Peresi Bemutatóházhoz Nagylapos, Mezőtúr irányába, vagy a Hármas- és a Kettős-Körös összefolyásához Mezőberény irányába. A folyó és hullámtere a Körös-Maros Nemzet Park része, melynek területén, a folyó medrét követve 26 kilométer hosszú túraútvonalat alakított ki a város önkormányzata. A Hármas-Körös mellett a város másik fontos természeti értéke a város határában és belterületén található 16 holtág.
Az endrődi részen érdemes felkeresni a népi építészet jellegzetes példáját, egy 1864-ben épült gazdaházat, mely ma Endrődi Tájházként működik. A berendezési tárgyak az egykori parasztemberek által használt bútorok, használati eszközök, kézműves szerszámok, népi szőttesek, valamint a népi viselet értékes darabjai láthatók. A színben az egykori híres tulipános kocsi megmaradt példánya áll. A tájházban található még egy régészeti bemutató a környéken fellelt avar és Árpád kori leletekről, valamint Kunkovács László grafikus műveiből állandó kiállítás. Endrőd főterének legszebb ékessége a Szent Imre Katolikus Templom, és a templom előtt található Nepomuki Szent János szobor. A templom 1799 és 1805 között épült barokk stílusban. Különlegesen értékes a műemlékként nyilvántartott ülőpad-rendszere. Endrődön található még az I. világháborús emlékmű, az 1935-ös endrődi sortűz emlékhelye, valamint az 56-os forradalom emlékére állított kopjafa.

Említést érdemel a Fő úton található 1863-ban épült evangélikus templom, az 1878-ban épült neoromán stílusú katolikus templom, valamint a gyomai főtéren található copf stílusú református templom, mely 1791 és 1813 között épült Fischer Ágoston tervei alapján. A templom parkja védett terület, itt található az 1848-49-es szabadságharc, az I. és II. világháború hősi halottainak emlékműve is. A főtér másik fontos épülete az 1889-ben épült klasszicista stílusú városháza, mely a révlaposi holtág partján áll. A holtágon egy kis kőhíd vezet át rajta két szobor: Szent Kristófé és Nepomuki Szent Jánosé.

A gyomai városrész legszebb épülete Kner Imre neobarokk stílusú egykori lakóháza, melyben 1970 óta az ország egyetlen nyomdaipari múzeuma, a Kner Múzeum működik. A múzeumban megismerkedhetünk az 1882-ben alapított világhírű Kner Nyomda történetével és a Kner család munkásságával. A múzeummal szemben található a Vidovszky Béla Helytörténeti Gyűjtemény (Városi Képtár), ahol a gyomai születésű Vidovszky Béla festményei mellett, a párizsi éjszakák festőjeként tisztelt Corini Margit képei, valamint Pásztor János szobrai és Illéssy Péter grafikái tekinthetők meg. A művészet iránt érdeklődőknek külön figyelmébe ajánljuk a Honti Műhely-Galériát, ahol Honti Antal festő- és grafikusművész festményei, rézdomborművei, grafikái láthatók.

Kner Imre egykori lakóházában található a Kner Nyomdaipari Múzeum. 1970 óta működik benne Magyarország egyetlen nyomdaipari múzeuma. A Múzeum állandó kiállítása bemutatja a Kner család tagjainak munkásságát és a Kner Nyomda történetét az 1882-es alapítástól napjainkig. ?Könyvek és nyomtatványok a Gyomai Kner Nyomdából? hirdeti a kiállítás címe, s ennek szellemében láthatók a Gyomán készült könyvek, művészi báli meghívók, közigazgatási nyomtatványok, naptárak, levelező lapok, plakátok, részvények és merkantil nyomtatványok.

Gyomán messzire kimagaslik egy nagyon szép érték, a gyomai Jézus Szíve templom. A katolikus közösség Jeruszáleme, központja. 1848. Április 8.-án nagy tűz ütött ki és leégett a katolikus templom és az akkori plébánia és nagyon sok ház. 1862-ben létesült az új templom és a plébánia. 1877. Május 1.-én rakták le a mostani templom alapkövét – Hausszmann Alajos műegyetemi tanár tervei alapján – a benne lévő iratokkal, amelyek tudatják az utókorral, hogy milyen volt az akkori helyzet és közölték az akkori egyházi és világi elöljárók nevét és adatait. Neoreneszánsz stílusban épült a templom, a főoltárkép Jézus Szíve. Festett, kazettás mennyezete van, az oltárokban Szent Ince és Szent Fausztina vértanúk ereklyéje található.

Az Erzsébet ligetben szépen parkosított környezetben található a város legfőbb vonzereje, a Liget Fürdő, melynek 62 fokos termálvízét 1960-ban gyógyvízzé nyilvánította az Egészségügyi Minisztérium. Jó hatású idült reumatikus, köszvényes bántalmak, idült ideggyulladások, baleseti utókezelések, nőgyógyászati megbetegedések esetén. A gyógyvíz ivókúra esetén gyomor- és bélrendszeri hurut, epehólyag gyulladás, májgyulladás ellen, inhalációs alkalmazás során orrmelléküreg gyulladások, felsőléguti hurutok ellen javallt. A strandfürdőben gyógymedence, feszített víztükrű úszó-, és termál medence, gyermekmedence található. A megújult és akadálymentesített gyógyászati épületben gyógymedence, úszó-, és élménymedence, szénsavas kádfürdő, víz alatti vízsugármasszázs, szauna, elektroterápia, orvosi ellátás, masszázs, kozmetika, fodrászat, manikűr-pedikűr található.

A száz éves tölgyfák közé épített Liget Gyógyfürdő és Kemping az Erzsébet ligetben található összesen 2,4 hektár területen. Gyógyászati és strand szolgáltatásaival, 2000 m alapterületen épült fedett uszodájával, és a felújított gyógyászati részlegével városunk legnagyobb turisztikai attrakciója.

Kiépítése 1959-től 1963-ig zajlott. A gyógyvíz minősítést 1960-ban nyerte el a fürdő. 1994-1998 között fejlesztések során vízforgató berendezés kiépítésére és a külső medencék, valamint a Kiss Lajos Üdülőtelep felőli oldalon a kabinsor teljes hosszának felújítására került sor.

A fürdő téli-nyári üzemű, egész évben nyitva tart naponta 9.00 -20.00 óráig, a gyógyászati részleg pedig 9.00-19.00 óráig. A strandfürdőben egy úszómedence, egy strandmedence, egy fedett tanmedence és egy élményekkel dúsított termálvizes lazítómedence áll a vendégek rendelkezésére. A kempingben 300 fő befogadására alkalmas parkosított terület, faházak, lakókocsik találhatóak.

A gyógyászati részben gyógymasszázs, 3 db tangentor, szénsavas kád, négyrekeszes galván valamint 2 db gyógyvizes ülőmedence vehető igénybe. A víz alatti csoportos gyógytorna a gyógymedencében folyik.

Medencék adatai
Fedett:

 1. gyógyászati medence:120 cm mély (36 fok)
  2. gyógyászati medence: 120 cm mély (40 fok)
  3. úszó medence: 90-160 cm mély (27-28 fok)
  4. élménymedence: 90-120 cm mély (33-34 fok)

Kültéri:

 1. úszó medence: 180-220 cm mély (25 fok)
  2. gyógyászati medence: 90cm mély (39-40 fok)
  3. pancsoló medence: 30cm mély (32 fok)
  4. strand medence: 170cm-ig folyamatosan mélyülő (29-30 fok)

Az 1960-ban gyógyvízzé nyilvánított alkálihidrogénkarbonátos termál víz jelentős mennyiségű fluoridot tartalmaz, a feltörő víz hőmérséklete 62,5 oC. A gyógyvízben való rendszeres fürdés igen jó hatású idült reumatikus, köszvényes bántalmak, idegzsába, isiász ellen, gyógyító hatású a törések, zsugorodások és idült gyulladások esetében.

A gyógyvíz ivókúrára is kiválóan alkalmas, különösen idült nyálkahártya-hurut, idült légcsőhurut, bélhurut, epehólyaghurut, vesemedence gyulladás, emésztési zavarok, gyomorégés, gyomorfekély ellen.
Gyomorsavhiány vagy kevés gyomorsav esetén az ivókúra nem javasolt.

További információk: www.gyomaendrod.huwww.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »