Nagyharsány

Nagyharsány

A település a Villányi-hegység déli lejtőjén Siklós és Villány között félúton helyezkedik el. Tőle északra – mint a térséget őrző óriás – magasodik a csodálatos, ritka növény és állatvilágban gazdag Szársomlyó-hegy (442 m), mely a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság felügyelete alá tartozó szigorúan védett természetvédelmi terület.

A település határában található Dél-Dunántúl legnagyobb kőbányája. A Szársomlyó-hegyen, egy elhagyott kőbányateknőben 1968-ban jött létre a szabadtéri műterem és a szoborpark. A hegy keleti kőbányájában kialakított szabadtéri műhely és szoborgyűjtemény kedvelt kirándulóhely.

Itt zajlott le a török kiűzését döntően befolyásoló nagyharsányi csata 1687. augusztus 12-én. A református magyarok lakta község templomának története a XIII. századba nyúlik vissza, épületét többször bővítették, átépítették. Minden év szeptemberének második felében itt rendezik meg az Európai Bordal Fesztivál egyik impozáns hangversenyét. Nagyharsány a Villány-Nagyharsány-Siklós borút egyik állomása is.

Szársomlyó-hegyen, az elhagyott kőbányateknőben 1968-ban jött létre a szabadtéri műterem és a szoborpark. A kőbánya kiállítóterének közelében, a Gyimóthy-villában rendezték be a szobrász művésztelep alkotóházát. A szoborparkban az előző években meghívott magyar és külföldi szobrászok munkái láthatók. Ezek a monumentális szoborművek itt a helyszínen, a művészet közös nyelvét beszélő nemzetközi szimpozionokon jöttek létre. A Janus Pannonius Tudományegyetem Művészeti Karának mesterképzős hallgatói is dolgoznak itt.

A szoboregyüttesek monumentális és lenyűgöző látványa mellett a villányi szőlőültetvényekre, s a Dráva-menti síkságra nyíló pazar kilátás is vonzza a látogatókat.

A Szabadtéri Szoborpark belépődíj megfizetése mellett mindennap látogatható.

Megközelítés: Nagyharsány megközelíthető közúton – Pécsről az 58-as számú úton Siklóson át, vagy Mohács felől az 57-es számú úton Villányon át. Vasúton a Barcs-Villány vonalon érhető el.

További információk:

www.nagyharsany.hu

www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »