Szabadszállás

Szabadszállás

Szabadszállás első okleveles említése 1279-ből való Szombatszállás néven, amelynek eredete a tulajdonos kun családtól származik. Jelenlegi nevén a XV. századtól ismert. A török hódoltság alatt sokat szenvedett a település, de nem pusztult el. A XVII. századi tömeges betelepülések ellenére itt maradt meg legnagyobb arányban a kun népesség. A fejlődő Szabadszállás 1820-ban mezővárosi rangot kapott.
Napjainkban a városnak két kulturális műhelye van: a József Attila Közösségi Ház és a Helyőrségi Klub. Mindkettő 300-400 fős nagyteremmel és klubtermekkel áll a lakosság rendelkezésére. A település hagyományőrző csoportjai között vannak országosan és nemzetközileg is ismertek, ilyen az Egres Kiss Lajos Táncegyüttes, a Kiskun Népdalkör és a Vadrózsák Citerazenekar.
Nagyon jó vendégcsalogatónak számítanak az évente több napon át programot biztosító júliusi Kulturális Napok rendezvényei. Szívesen jönnek ide a horgászok is, mert a halakban bővelkedő Kiskunsági-főcsatorna, a Duna-völgyi-főcsatorna és a Kurjantó Nagyszéktó-főcsatorna övezi a város határát egymással majdnem párhuzamosan észak- déli irányban.

A település megközelíthető közúton: Soltról indulva kelet felé az 52-es úton, Fülöpszállásnál balra, onnan 4,8 km; vasúton: a Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vonalon.

További információk: www.szabadszallas.hu  www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »