Berettyóújfalú

Berettyóújfalú

A város története a legősibb időkre nyúlik vissza, melyről régészeti leletek sokasága tanúskodik. Közülük az egyik legjelentősebb a herpályi Földvárhalom. Ezen, az országos szinten is kivételesnek számító lelőhelyen talált régészeti emlékeket városunk egyik legszebb, 1874-ben épült épületében őrizzük. A régi községháza a Bihari Múzeum állandó és időszaki kiállításai mellett a könyvtárunknak is helyt ad, mely helytörténeti anyagokban szintén bővelkedik.
Ha Románia felől, a 47-es főúton közelítjük meg a települést, a határában szemünk elé tárul a herpályi monostorrom, mely a háborúk során erősen lepusztult, de a műemlék megmaradt déli tornya ma is impozáns látványt nyújt. Az Árpád-korban épült híres három hajós, román stílusú monostor a 12- 13. sz- ban élte fénykorát, amikor a bencés szerzetesek élénk szellemi és kulturális életet folytattak. Az épület mintegy 5 hektáros környezete műemléki védettséget élvez.
Berettyóújfalu egyik jellegzetessége, hogy az építészeti látnivalók, az üzleti- és hivatali negyed, a kulturális-, szórakoztató-, és szabadidős létesítmények (termálfürdő, sportközpont stb.) egy tömbben, a város centrumában találhatóak.
A településtől északra és délre is Nemzeti parkok sorakoznak. A pusztai táj és a vízivilág is megtalálható közvetlen közelben. Különleges madárvilág, bivalyrezervátum, juhnyájak, álló és folyóvizekben horgászási lehetőség, vadászat, lovaglás is szolgálja a kikapcsolódást.

Az 1950-es évek végén vetődött fel először a múzeum ügy Berettyóújfaluban, lelkes tanárok, tanítók, közművelődésben dolgozók ötleteként.

Dr. Sándor Mihályné tanárnő lelkes gyűjtő és szervezőmunkájának köszönhetően 1960. augusztus 20-án nyílt meg Berettyóújfaluban a Bercsényi u. 7. szám alatt a Bihari Múzeum elődje, a Néprajzi Ház. Ezt az 1700-as évek közepén épült lakóházat hozták rendbe és rendezték be jórészt Berettóújfaluból és a környező falvakból származó korhű bútorokkal, használati tárgyakkal. Sajnos a néprajzi ház nem volt hosszú életű: a hatvanas évek végén lebontásra került.
Sándor Mihályné és pedagógus társai azonban nem adták fel a harcot, Erdélyi Gáborral együtt folytatták a gyűjtőmunkát. Alkalmas épület híján az összegyűjtött anyag egy része elkallódott, de szerencsére a 70-es évek elején az álom valóra vált és 1974. október 17-én megnyitották a Bihari Múzeumot a Kossuth u. 36. sz. alatti épületben, a Fényes család egykori lakóházában. A kiállítás 3 hónap alatt készült el, Dr. Varga Gyula a Déri Múzeum tudományos főmunkatársának vezetésével.
A múzeum alapterületének jelentős növekedése (raktárak és kiállítótér) két időponthoz köthető. 1986-ban a múzeum épületében lévő szolgálati lakást átalakították, és ezzel bővült az alapterület, majd 1989-ben megvásárolták a Kossuth u. 38. szám alatti vályogfalú házat, amit összeépítettek a már meglévő épülettel, s itt alakították ki a Tardy emlékszobát, az időszaki kiállítótermet s néhány raktárat.
Az 1989-es bővítés nem volt hosszú életű: 1993-ban elkezdődött a volt Községháza felújítása múzeumi és könyvtári célokra. 1996-ban már kiállítással kellett volna megemlékeznünk a millecentenáriumról, azonban az építkezés elhúzódott, s így csak 2001. május 23-ra – a város napjára – készült el a főterén álló jeles épület, a Közgyűjtemények háza, a Bihari Múzeum és a Sinka István Városi Könyvtár közös otthona.

A Népligetben lévő létesítmény a Bihar Termálliget Strand- és Termálfürdő nevet kapta. Számos új szolgáltatással bővül a város fürdőjének kínálata, lesz pl. gyógyúszás, víz alatti gyógytorna, aquafitness, a gyógymedence mellett új élménymedence, gyermekmedence és jacuzzi is épül, a kicsiknek játszóteret alakítanak ki, valamint akadálymentesítik az épületet a mozgássérültek részére.
A tervezett szolgáltatások három generáció részére kínálnak gyógyulási, pihenési, rehabilitációs, rekreációs, kikapcsolódási lehetőségeket.
A fejlesztés az Észak-alföldi Regionális Operatív Program támogatásával valósul meg.

A fürdő története

Az első medence 1927-ben épült az akkori “leventeház” kiegészítéseként, majd a 60-as, 70-es években két új medencével bővült fürdőnk. 1995-ben a strand területe kiegészült az uszoda impozáns épületével, melyben egy 25 m-es forgatott vizű medence várja az úszás szerelmeseit. 2001-ben az üzemeltető Herpály-Team Kft. felújította az egykori “leventemedencét” és környezetét, új büfé és pénztár épült. A strand melegvizes kútjának nátrium-hidrogén karbonátos, metakovasavas vizét 1997-ben gyógyvízzé minősítették. Az igen kedvező ásványi összetételnek köszönhetően – többek között – degeneratív mozgásszervi megbetegedések gyógyítására javasolt.

Szolgáltatások

25 m-es úszómedence
– gyógyvizes ülő-, pihenőmedence
– gyermekmedence
– langyos vizű medence
– fedett ülő-, pihenőmedence
– Finnrelax szauna
– álló- és fekvőszolárium
– gyógy- és frissítő masszázs
– úszásoktatás kicsiknek és nagyoknak
– sportolási lehetőségek (strandröplabda, strandfoci, lengőteke…)
– büfé

További információk:

www.berettyoujfalu.hu

 www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »