Jász-Nagykun-Szolnok megye

Jász-Nagykun-Szolnok megye

A tatárok pusztítása után ezek a területek lakatlanná váltak. A vidék benépesítését IV. Béla kezdte el, aki az alán kötelékekből kiszakadt, iráni nyelvet beszélő jászokat telepítette ide. Ekkoriban költöztek be az országba a félnomád kunok is. Ezek a népek 1323-ban Károly Róberttől kiváltságokat nyertek, önálló közigazgatásuk volt. Gazdasági, vallási, nyelvi asszimilációjuk a XV. században felgyorsult, de feudális privilégiumaik szilárd alapot biztosítottak etnikai különállásuknak. Az évszázadok során nagyon megváltozott az itt élő népesség összetétele, de ma is őrzik őseik hagyományait.
Jász-Nagykun-Szolnok megye termálvizekben igen gazdag. Számos kellemes termálfürdő található itt, többek között: Cserkeszőlő, Berekfürdő, Jászapáti, Jászberény, Szolnok, Karcag, Kisújszállás, Mezőtúr, Tiszafüred, Túrkeve településen. A fürdők vize gyógyító hatású a reumatikus betegségekre, nőgyógyászati betegségekre, egyes vizek ivókúraként alkalmazhatók gyomor- és hasi megbetegedésekre. A fürdőkben gyógykezelések is igénybe vehetők. Ezek a kezelések egyaránt szolgálják a gyógyulásra és pihenésre vágyó vendégeket.
A települések rendkívül gazdagok népművészeti és iparművészeti hagyatékban. A népi fazekasság központjai: Karcag és Mezőtúr, ahol világhírű fazekas munkák készülnek. Hagyományőrző rendezvények, tájjellegű finom ételek színesítik a kínálatot.

További információk:  www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »