Jászberény

Jászberény

A jászok első okleveles említése 1318-ból való. A berény szó nemzetség-, vagy családnév eredetű.

A város a XIII.sz.-ban betelepült, iráni /oszét/ eredetű népcsoport, a jászok központi települése. Ennek bizonyítéka a Jász emlékmű, a Jász Világtalálkozó, a jászkapitány választás és számos népi rendezvény. Legkiemelkedőbb itteni rendezvények a Nemzetközi Csángófesztivál és a Nemzetközi Mézvásár- és Méhésztalálkozó. Mindkettő a Jászberényi Nyár-Vigadalmi Napokon belül zajlik.
Jelentős műemlékei közül Nagyboldogasszony Templom (Szentháromság tér) tornyát a magyar Szent Korona díszíti. A Jász Múzeum (Táncsics Mihály u. 5.) legértékesebb kincse az a gazdagon faragott elefántcsont kürt, melyet a X.sz. végén Németországban kalandozó magyarok egyik hőse, Lehel vezér birtokolt a monda szerint.
Strand- és Termálfürdő (Hatvani út 5.) vize a csontrendszer-, mozgásszervi betegségek, porcelváltozások kezelésére alkalmas. Az Állat-, és Növénykertben (Fémnyomó út 1.) egzotikus és őshonos állatok élnek felújított, szép természeti környezetben arborétummal egybekötve.

Jászárokszállás és Jászberény határrészét képezi a Csörsz-árok.

A város híres szülöttei:

  • Székely Mihály, operaénekes /1901-1963/
  • Déryné Széppataki Róza, színésznő /1793-1872/
  • Vásárhelyi István, természettudós /1889-1968/

A jászberényi Jász Múzeum kürtje a magyar nemzet féltve őrzött kincse, a jászok nagy becsben tartott ereklyéje, amelyhez egyik fontos mondánk, a Lehel-monda fűződik. Ez 955-ben, I. Konrád uralkodása alatt történt. Ismereteink szerint a kürt a X-XI. században Bizáncban készült. A gazdagon díszített elefántagyar kürt Jászberénybe kerülésének útját nem ismerjük.

Az élet a jászok földjén c. részt 1998-ban rendezték: a Jászság természeti adottságai mellett a kistáj régészeti kutatásainak eredményeit, valamint történeti, néprajzi értékeit, az itt élő emberek szokásait, népéletét mutatja be.

A szabadságharc gyermekhősei c. kiállítás is igen érdekes. A Magyarország Felfedezői Szövetséghez sok jászberényi iskolás csatlakozott. A szövetség a jászberényi Gyermekek Házában egy kiállítást rendezett 1993-ban, emléket állítva a gyermekhősöknek, akiknek történetét felkutatták, s akik között több jászsági fiatalt is találhatunk. A későbbi múzeumalapító, Sipos Orbán 14 évesen állt be a vörös sipkások közé.

Jászberény központjában 1964-ben nyílt meg a fedett, török kupolás gőzfürdő. A termálfürdő egész évben várja a regenerálódásra, gyógyulásra vágyókat. A fürdőben két melegvizes körmedence, szauna található. A fürdő gyógyszolgáltatásai keretében víz alatti gyógytorna, orvosi gyógymasszázs, víz alatti sugármasszázs (tangentor), valamint iszapkezelés vehető igénybe.

800 m mélyről feltörő termálvize a reumatikus megbetegedésekre ajánlott. (TB által támogatott gyógyszolgáltatásokkal is rendelkezik.) Egészségpénztári elfogadóhely.

Újjáépített, parkosított strandfürdője várja látogatóit, mely a szokásoknak megfelelően minden évben május 1-jén nyílik. Itt a strandolni, pihenni, felfrissülni vágyókat négy medence várja, melyeket nemrégiben újítottak fel. Mindegyik feszített víztükrű és vízforgatóval ellátott.

Újabb szolgáltatásként a nyitást megelőzően, reggel hattól úgynevezett egészségügyi úszásra válthatnak bérletet azok, akik még munkába indulás előtt néhány hossz leúszásával szeretnék formába hozni magukat.

Mindezen túl számos kedvezmény jár a családosoknak, nagycsaládosoknak és a 16 óra után érkező látogatóknak.

Gyógyszolgáltatások: gyógytorna, iszappakolás, vízalatti sugármasszázs (tangentor), kondicionáló terem.

Az alkáli-hidrogénkarbonátos termálvíz elsősorban mozgásszervi betegségek, porcelváltozások, nőgyógyászati megbetegedések, utókezelések, szellemi és fizikai kimerültség kezelésére alkalmas.

Medencék:
gyermekmedence
merülőmedence (szaunánál)
tanmedence
termál ülőmedence
2 termálmedence (fedett)
úszómedence 33 m

Állatkert:

A létesítményt 1979-ben a gyereknapon nyitották meg. A kezdetben főleg különböző díszbaromfi féléket, nagytestű patásokat mutattak be. A 4,5 hektáros területen az állatkert és a növénykert különült egymástól. Mivel anyagi gondokkal küszködtek, a 90-es években felmerült a kert bezárása is.

Fordulatot jelentett az új tulajdonos, Jászberény Város Önkormányzatának döntése, mely szerint az állatkertet a város megtartja és támogatja. felújítja. A fordulópontot az állatkert 20 éves évfordulója jelentette. Elkészült egy új kifutórendszer a tigriseknek és oroszlánoknak. Érdekes elképzelés szerint közös kifutóba kerültek a medvék a farkasokkal és sok más újdonság is elkészült. Jelenleg állatkertünk az állatok természetszerű bemutatásán túl az oktatást tekinti fő feladatának.

Lehetőség van az állatok etetésére meghatározott időpontban. Nyáron Zoo táborokat tartanak a gyermekeknek, melynek középpontjában a környezeti nevelés fontossága áll.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:     www.jaszbereny.hu

: www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »