Kisújszállás

Kisújszállás

A települést Kisújszállásként 1435-ben, majd 1470-ben említik először egy királyi oklevélben. 1557-ben hozzávetőleg 120-an lakják. A török hadjáratok elől többször futnia kellet a lakosságnak. A bujdosó népséget Rákóczi fejedelem rakamazi birtokára menekítette. Az újratelepülés 1717-ben és az azt követő évben valósult meg. A gazdasági megerősödést folyószabályozás (a Mirhó-gát) és templomépítés jelzi.
A város címerének alapja egyenesen álló, csücskös talpú, ezüst színű pajzs, amelyen három zöld halom fölött egy behajtott vörös színű kar három búzakalászt tart, ez utal a város mezőgazdasági jellegére. A pajzs felett ötágú aranyozott korona és a nagykunok jelképére utaló, jobbjában kardot tartó, kétfarkú ágaskodó oroszlán látható. A címerpajzs két oldalát kék, ezüst és piros színű akantuszlevél díszíti.
A városban található műemlék az 1788-ban épült barokk klasszicizált református templom. Műemlék jellegű a neoklasszicista Városháza, a Néprajzi Gyűjtemény épülete (Morgó), az Alpár Ignác tervezte Gimnázium és a helyi Tájház.
Kellemes vendéglátóhelyek, kemping és Gyógyvizű Strandfürdő csábítja megállásra, pihenésre a városon átutazó közönséget. A város jó kirándulási lehetőséget kínál a Tisza-tóra, a hortobágyi pusztára, vagy Eger felé.
Délre a Berettyó folyó háborítatlan madárvilága, a dévaványai Túzokrezervátum hívogatja a látogatót. Az aktív turizmus kedvelői lovagolhatnak a Horváth-tanyán, horgászhatnak a Kisújszállás környáki tavakban, vadászhatnak városunk határában.
Fontos szerepe van a városban a hagyományőrzésnek. A kosárfonást, csipkeverést, fazekasságot, szalmafonást a helyi Tájházban gyakorolhatják az idelátogató vendégek.

A nagykunsági népi életnek állít emléket a Széchenyi utcai Tájház, amelyet egy kétszáz éves jellegzetes nagykunsági parasztházban rendeztek be.

A Néprajzi Kiállítóterem 1781-ben Rabl Károly építész tervezésével 547 forint 53 krajcár költségvetéssel épült fel.
Íves tornáca és pincelejárata a barokk stílus jegyeit őrzi. Az épület kontytetős, hódfarkú cseréppel borított. Az utca felőli díszes kerítésen fejfaszerű kiképzésű fedeles (“koporsótetős”) kiskapu szolgál bejáratul. A kapufélfák előlapján párhuzamos, függőleges, geometrikus vésett díszítés, a kiskapu tetején fűrészlet, stilizált kígyós díszítmény található.
A Néprajzi Kiállítóterem, vagy ahogy régen hívták a “Morgó”, már 1848-ban a város haszonélvezetét biztosító híres kocsma volt. Az 1920-as években az ipari tanoncok, majd az alsós népiskolai (elemi iskolás) tanulók iskolája lett, s ez időtől kezdve a nevelés és oktatás ügyét szolgálta egészen 1971-ig.
Ekkor a Városi Tanács ezt a műemlék jellegű épületet alkalmassá tette arra, hogy a Gimnáziumban másfél évtizedig hányatott néprajzi gyűjteményt a nagyobbik teremben kiállítva bemutassa az érdeklődőknek. A kisebbik teremben kunsági szobabelsőt rendeztek be. A Kiállítóteremben őseink szokásaival, munkaeszközeivel, hagyományaival ismerkedhetünk meg.
A helyi és környékbeli fazekasok munkái, az állattartással kapcsolatos tárgyak, régi konyhai eszközök és régi munkaeszközök színesítik a kiállítást.

Kisújszállás nyári szabadidős, sport, kulturális – nem utolsósorban gyógyulási lehetőséget nyújtó objektuma – a Gyógyvizű Strandfürdő.
A közlekedési szempontból ideális fekvés (vasútállomástól, főközlekedési úttól 300 méternyire) az Erzsébet-liget több hektáros tölgyesének kellemes mikroklímájával párosul.
A strandfürdő területe ugyancsak parkosított. A fürdőt olyan gyógyvizű kút működteti, melynek alkálihidrogénkarbonátos – jódos vize nemcsak hőhatása, hanem ásványanyag tartalma révén számos betegségre gyógyítóan hat. A hőmérséklete miatt értágító, vérnyomáscsökkentő, görcsoldó hatású. A kimutatható alkáli elemek kifejezetten gyógyító hatásúak a mozgásszervi, nőgyógyászati bántalmak, tüdő, légúti, vérkeringési panaszokra. Kiválóan alkalmas rehabilitációra. Az elkülönített, fedett gyógymedence csendes igénybevétele mellett, az úszómedence, a gyermek medencék használata nem zavaró.
A fürdő területén két kiválóan ápolt salakos teniszpálya, strandröplabda, lábteniszpálya valamint futballpálya található. A strand egy része kempingezésre alkalmas terület, elektromos csatlakozási lehetőséggel, hideg-meleg vízzel. A fürdő területén minden igényt kielégítő büfé működik. A standfürdő közvetlen szomszédja a reumatológiai és egészségügyi szakrendelő

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:    www.kisujszallas.hu

: www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »