Somogyfajsz

Somogyfajsz

A faluról az első írásos emlék 1239-ből származik, de egy feltárt őskohó azt bizonyítja: már a X. század közepén település volt e helyen, illetve közvetlen környékén. Az évezredes ipartörténeti emléket az Őskohó Múzeum mutatja be.

Feltételezhetően a honfoglalás után Fajsz fejedelem alakította ki egyik központját Somogyfajsz környékén. A fejedelem bukása után került a terület Koppány családjának a kezébe. A XVI. században Fajszi Ferenc és Török Bálint birtokában volt e vidék. Jó száz évvel később már csak pusztaként szerepelt.

A falu utolsó birtokosa, a Kund család volt. 1872-ben épített eklektikus stílusú kastélyuk építészeti műemlék. A kastélyt több mint 14 hektáros park veszi körül, évszázados fákkal.

A Somogyfajsz községben található neogótikus stílusban épült római katolikus templomot a község lakossága közösen összeadott pénzből az 1920-as években építtette. A templom Somogy megyében egyedülálló látványosságai az ólomüvegből készült ablakok, melyek Róth Miksa európai hírű üvegfestő művész alkotásai.

Természetes élővilága nagyon gazdag. Mivel a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet határán fekszik, ritka növényeket és állatokat is megfigyelhetünk a környéken. Somogyfajsz a Somogy Természetvédelmi Szervezet székhelye, amely természetvédelmi és területkezelő feladatokat lát el Belső-Somogy jelentős részén.

A somogyfajszi horgásztó halállománya igen gazdag, az elmúlt években többször előfordult kiemelkedő méretű és súlyú egyedek kifogása. A tóban az alábbi halfajok találhatóak: ponty, csuka, amur, harcsa, süllő, angolna, balin, keszeg, kárász, bodorka.

A falu egyedülálló látnivalója mintegy másfél kilométeres szilárd burkolatú erdei úton közelíthető meg: az egykori, X. századi vasöntő műhelyt bemutató Őskohó Múzeumhoz a pusztakovácsi és libickozmai út elágazásánál épített díszes kapun át juthatunk el. A honfoglalás korában működött, ún. gyepvasat feldolgozó kohót bemutató múzeumot 1996-ban nyitották meg.

Szép kirándulás gyalog is az árnyas faóriások között.

Megközelítés: Somogyfajsz Kaposvárról, illetve a Balaton térségéből a lengyeltóti útról Osztopánnál lekanyarodva; Marcali felől Niklán, Pusztakovácsin át közelíthető meg.

További információk:

www.somogyfajsz.hu

 www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »