Szigetvár

Szigetvár

Szigetvár a Zselic dombos nyúlványai és a déli síkvidék találkozásánál terül el. Az Almás-patak mocsaras vidékéből kiemelkedő löszdombra épült, évezredek óta lakott terület, melyet a környéken előkerült régészeti leletek is bizonyítanak. A magyarok a IX.-X. század fordulóján jelentek meg e helyen. A XV. században épült vár az oszmán hadak közeledtével fontos végvár lett, területét megnövelték, a falakat megerősítették. Biztonságát fokozta a középső várat körülvevő, tóvá mélyített mocsár, melyet az Almás patak is táplált.

A mai vár területét, a várostól északra fekvő szigetet egy kisnemesi család birtokolhatta, amelynek első ismert tagját, Szigeti Anthimiust vélik a vár alapítójának. Egyik utóda a XV. század első harmadában háromemeletes téglatornyot építtetett, amely a lovagvár magjául szolgált. E torony alapját régészeti kutatás tárta fel a mai vár északnyugati bástyájában. A tornyot körös-körül megerősítették, kelet felé L alakban bővítve a területet. Ezt a várrészt a középső várat, csak palánkfal választotta el a hajdani lovagvártól (belső vár). 1473-ban a Gara család, majd az enyigi Török család birtokában volt a környék.

A mohácsi csata (1526) után mind a várat, mind a várost megerősítették. Elmés vízszabályozással a tóvá duzzasztott Almás-patakkal vették körül a szigeteket. Ekkoriban állta ki első ostromát Szigetvár. A Zrínyi Miklós királyság idején Szapolyai János hadai török segítséggel támadtak rá, de Török Bálint vitézül védekezett. Később átpártolva János királyhoz 1541-ben esett török fogságba Buda ostromakor. Támasz nélkül álló özvegye átadta a várat Habsburg Ferdinándnak. Így lett Szigetvár királyi birtok. Az uralkodó felismerve a vár jelentőségét állandó őrséggel látta el. Nevezetes kapitányok védték az ismétlődő török ostrommal szemben; Kerecsényi László 1554-ben, Horváth Stancsics Márk 1556-ban verte vissza a támadó ellent. Az utóbbi mind a várat, mind a várost védő bástyákat korszerűekké építtette át olasz hadmérnökökkel, s az ő elgondolásai alapján épült a várostól délre fel az “újváros”. Zrínyi Miklós, horvát bán és dunántúli főkapitány 1561-ben lett Szigetvár védelmének irányítója. A vár 1566-os elfoglalása után, a törökök építették fel a ma is látható formájában, eltakarítva a középkori, három részből álló erődítmény romjait. A város magyar lakosságát elhurcolták vagy elűzték, s török és bosnyák családok szolgálták ki a hamarosan 700 fő fölé emelkedő török várkatonaságot.

A török terjeszkedésével Szigetvárnak egyre nagyobb katonai és közigazgatási szerep jutott. A mai Baranya megye területén itt tartott legtovább a török uralom, s 1689 februárjában is csak a várvédők kiéheztetésével és szabad elvonulásuk árán foglalták el Vecchi ezredes csapatai. Az elkövetkezendő években komoly erődítési munkálatok folytak, többek között az északi oldal kazamatáinak kiépítésével. A megváltozott haditechnika miatt a XVIII. század közepére Szigetvár elvesztette hadászati fontosságát. Mária Terézia eladta a várost, a lakosságot jobbágysorba juttatva. A vár is földesúri kézbe került, birtokosai között volt Szily Ádám, Tolnai Festetich Lajos, a Wenckheim és az Andrássy család.

A XIX. század végén a Pécs-Barcs vasútvonal megépítése után a város bekapcsolódhatott az ország vérkeringésébe. Megalakultak a nagyüzemei: 1881-ben a gőzmalom, 1884-ben a cipőgyár, 1937-ben a konzervgyár. Az évszázados fejlődésnek köszönhetően az egykori hősi helytállás 400. évfordulóján, 1966-ban Szigetvár megkapta a városi rangot.

A szigetvári vár alapjainak lerakását a XIV. század végén kezdték el. Jelenlegi formáját az ostromok utáni felújítások során, a XIX. század végére érte el. A magyar történelembe az 1566-os ostrommal írta be magát,amikor Szulejmán szultán Bécs ellen induló közel 80.000 fős seregét az akkori várkapitány Zrínyi Miklós horvát bán, a várfalak előtt megállította. Zrínyi 2500 katonájával védte a várat, de a szüntelen ostrom után a külső erődítményt feladta és a belső várba húzódott a megmaradt 800 katonájával. Szeptember 5-én Szulejmán szultán elhunyt, amiről sem az ostromló sereg, sem a védők nem tudtak. Két nap múlva, mivel az égő belső várat már nem tudták tartani, Zrínyi kitört a várból. A vár eleste után 123 évig török zászló lengett a vár felett.

A várudvar közepén Szulejmán dzsámija áll a csonka minarettel, benne a Mekka felé tájolt imafülkével és a faltöredékeken látható perzsa-arab nyelvű feliratokkal.

A várban történelmi-, képzőművészeti kiállítás illetve török panoptikum várja a látogatókat.

Szigetvár egyik legnagyobb vonzereje – történelmi múltja és épített kulturális öröksége mellett – a kiváló minőségű gyógyvíz. Ezért is volt már közel ötven éve a város egyik leghőbb vágya egy európai színvonalú gyógyfürdő megépítése, mely fürdő építési munkálatai végül 2007. év szeptemberében fejeződtek be. A három éven át tartó építkezés eredményeként Szigetvár város szívében – a régi termálfürdő helyén – egy kiemelkedően impozáns, szemet gyönyörködtető létesítmény valósult meg.
A gyógyfürdő egyedi megjelenését és atmoszféráját Masszi Pál építész grandiózus tervei, valamint Bozsogi – Dobány képzőművész alkotópáros által megálmodott – és a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra által legyártott – szobrok, domborművek és kerámiák határozzák meg.

Gyógyfürdőnk hét medencével, számos gyógyszolgáltatással és színvonalas vendéglátó szolgáltatásokkal várja vendégeit.
A kiemelkedően jó minőségű gyógyvízre alapozva a tervezés fázisában generáltervezőnk nagy hangsúlyt fektetett egy olyan gyógyrészleg kialakítására, mely komplex gyógyszolgáltatásokat nyújt a gyógyulni vágyók számára. Az OEP-pel történő folyamatos kapcsolattartásunk eredményeként hamarosan elláthatjuk a biztosító által támogatott vendégeinket is. Gyógyrészlegünk törekszik a vendégek minél szélesebb körű, minél magasabb színvonalú gyógy-és wellness szolgáltatásainak kielégítésére. A hidroterápiás kezeléseken kívül balneoterápiás, és elektroterápiás kezeléseket is végeznek a kiváló képesítéssel rendelkező szakembereink.

A gyógyszolgáltatások mellett napjainkban egyre jelentősebb a lakosságban megfogalmazódó igény a wellness szolgáltatások iránt. Ezen igények kielégítésére masszázsok, finn és infraszauna, jacuzzi, gőzkabin kialakítására került sor, hogy ezáltal még teljesebb lehessen szolgáltatásaink köre.

A víz nátriumkloridos alkáli-hidrogénkarbonátos gyógyvíz, mely rendkívül kedvező hatású az izületi, reumatikus és mozgásszervi megbetegedések kezelésére. Magas fluorid tartalma révén rendszeres használata lassítja az időskori csontritkulást, sőt a gyermekek fogszuvasodását is gátolja. Továbbá kiválóan alkalmas operációk és csonttörések utáni rehabilitációs, valamint nőgyógyászati problémák kezelésére, prosztata bántalmak megszüntetésére. A magas vérnyomásban, érrendszeri betegségekben szenvedők és a szívbetegek is bátran használhatják a fürdőt.

A szigetvári gyógyvíz fő indikációs területe:
– krónikus degeneratív mozgásszervi betegségek (izületi kopások, csigolyaközti porckorong elfajulás, csontritkulás)
– lágyrész reumatizmusok- fokozott izomtónussal járó betegségek, mint a fibromyalgia reumatica, másodlagos izomfájdalom
– bőrgyógyászati betegségek: pikkelysömör, acne, seborrhoea.
– krónikus nőgyógyászati betegségek

 1. Gyógyvizes-medence
  A fedett gyógyvizes medencét mindenki csak saját felelősségére veheti igénybe. A gyógymedencében a fürdési idő 30 perc, mely után pihenő szükséges. 14 év alatti gyermekek a gyógymedencét a gyógykezeléseken kívül is csak orvosi rendelvényre vehetik igénybe, az igénybevétel céljától függetlenül.
  2. Gitár-medence
  A gitár alakú élmény-medence számos élményelemével kellemes időtöltést nyújt a látogatók számára.
  A medencében számos, ülőpadba rejtett légbefúvó kelti a pezsgőfürdő hatását, a különböző típusú nyakmasszírozó vízsugarak a hát- és vállizomzatot hatásosan frissítik fel. A medence padlózatába épített befúvók kellemes talpmasszázst biztosítanak, az ellenáramoltató pedig kiváló hatással van a karizmok fejlesztésére. Az épületen kívül elhelyezkedő Gitár-medence a külső lábmosókon keresztül,
  illetve a belső gyógyvizes medencéből pár lépcsőfokon át közelíthető meg.
  3. Virág-medence
  A virág alakú gyógyvizes medence egy minden oldalról nyitott torony alatt helyezkedik el, mely kiváló kikapcsolódást és élményt nyújt a téli időszakban szabadban fürdőző vendégeink részére.
  A Virág medencét 14 év alatti gyermekek a gyógykezeléseken kívül is csak orvosi rendelvényre vehetik igénybe, az igénybevétel céljától függetlenül. A medencét mindenki csak saját felelősségére veheti igénybe. A fürdési idő 30 perc, mely után pihenő szükséges.
  4. Wellness-élmény medence
  Az infrakabin hatékony, mégis kíméletesebb a hagyományos szaunánál. Hőmérséklete csupán 40-60 °C, ezért azok is nyugodtan használhatják, akik nem kedvelik a magas hőmérsékletet. Ez kevésbé terheli meg a szervezetet, ezáltal a különböző betegségekben szenvedő emberek is használhatják.
  A bőr alá hatoló infrasugarak hőenergiává alakulnak, s a véráram útján gyorsan eloszlanak az egész testben. Ezzel olyan reakciók sora indul el, mely az ember egészségét szolgálja, többek között felgyorsul az anyagcsere-folyamat, korlátozódik a kórokozók szaporodása, miközben a betegségekkel szembenálló fehérvérsejtek száma nő.
  Az infraszauna az egyetlen olyan berendezés, mely nemcsak a verejtékmirigyekben, hanem a faggyúmirigyeken való izzadást is elő tudja idézni, így a koleszterin, tejsav, nehézfémek
  (pl. ólom, higany, kadmium) bőr alatti zsírfelesleg is ki tud ürülni a szervezetből.
  5. Sportmedence
  A 25 m hosszú és 18 m széles, fokozatosan mélyülő sportmedence az úszni vágyó vendégek számára kiváló. Ezt a medencét külön úszójeggyel is igénybe vehetik a látogatók.
  6. Súlyfürdő medence
  A súlyfürdő víz alatti húzókezelést jelent, melynek során a víz felhajtóerejét is felhasználják.
  A pácienst egy speciális tartószerkezet segítségével függesztik a medencébe. A fenti kezelést Magyarországon fejlesztették ki. Ennek során a vendég nyaknál illetve karok alatt függesztve van a vízben. A kezelés óvatosan tehermentesíti az izomzatot és a merev gerinc közti kötőszövetet.
  A kezelést nyaki és deréktáji gerincpanaszokkal küzdő betegeknek javasolják, de alkalmas megelőzésre is, azoknak, akik meg akarják őrizni gerincük egészségét. A kezelés időtartama: 10-20 perc
  7. Gyermek medence és pancsoló
  A létesítmény kialakításánál nemcsak a gyógyulni vágyókra, hanem a családokra is gondoltak a tervezők. Kisgyermekek részére a 30 cm mélységű pancsoló, nagyobb gyermekek számára a fokozatosan mélyülő gyermekmedencét ajánlja az üzemeltető. Színes, virág alakú vízköpőivel, változatos színű zászlóival, csúszdával várják a gyermekeket.
  8. Jacuzzi
  A gyógyfürdő fedett részén, a Wellness-szigeten belül elhelyezkedő jacuzziban a beépített vízsugarak enyhén masszírozzák a testrészeket, élénkítve a keringést. Ehhez hozzájárul, hogy a víz pezsgése, forgása felfrissít és hatékonyan relaxál. A víz hőmérséklete kellemesen langyos, általában 37-40 Celsius fok. Kitűnő kikapcsolódás minden korosztály számára.
  9. Fedett úszómedence és tanmedence
  A 25 m hosszú és 16 m széles, fokozatosan mélyülő sportmedence az úszni vágyó vendégek számára kiváló. Ezt a medencét külön úszójeggyel is igénybe vehetik a látogatók a téli hónapokban is.

További információk:

www.szigetvar.hu

www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »