Aggtelek

Aggtelek

A Európa egyik legnagyobb cseppkőbarlangja, az aggteleki Baradla-barlang – a Világörökség része – a tudósok véleménye szerint egyike a Föld legnagyszerűbb földrajzi jelenségeinek. Magyarországi szakasza 19 kilométeres, földalatti patakkal, sziklacsarnokokkal, ámulatba ejtő nagyságú cseppkövekkel teli, sejtelmes mesevilág.
A Baradla-barlangban induló túrák: Aggteleki Rövid túra, Vörös-tói túra, Hosszú-túra, Retek-ági túra.
A község Árpád-kori, többször bővített, felújított református templomától szokatlanul távol, a falu központjában áll a barokk stílusú, huszita korból származó valamikori őrtorony. A tornyot az egyház a XVIII. században vásárolta meg, azóta harangtoronyként működik. Mellette találjuk az egykori iskolát, mely jelenleg Művelődési Ház. Az “Ördögszántás” lábánál, festői környezetben áll a község új építménye, a nyári rendezvények színhelyéül szolgáló Szabadtéri Színpad. .A Kopjafás Emlékpark és a fejfás temető az aggteleki faluséta keretein belül tekinthető meg.A Tájház mellett található Hagyományok Házában ez év október közepétől jövő év októberéig a kenderfeldolgozás folyamatát és gömöri textíliákat bemutató kiállítást lehet megtekinteni.

A térség legjelentősebb rendezvénye, a 2001-től minden évben megrendezésre kerülő Gömör-Tornai Fesztivál. A július végén megrendezésre kerülő 11 napig tartó Fesztivál célja, hogy az Aggteleki- és a Szlovák-karszt természeti és kulturális értékeit, népi hagyományait, jellegzetes ételeit bemutassa a látogatóknak. Minden évben 17 magyar és szlovák településen mintegy 100 különböző program várja az érdeklődőket.

A Nemzeti Park törzsterülete 6 kistájhoz tartozik, ezek: Aggteleki-, Szalonnai-, Rudabányai-hegység, Alsó-hegy, Putnoki-dombság és a Bódva-völgy. Ezen a viszonylag kis területen a karsztfejlődés szinte valamennyi mérsékelt övi megjelenési formája megtalálható.
A terület éghajlata nedves kontinentális, hosszú nyárral és a Kárpátok közelsége miatt erős hegyvidéki hatással. Ez a térség hazánk egyik leghidegebb tájegysége. Az évi középhőmérséklet 9,1 ºC, a fagyos napok száma 120-130. Az évi napfénytartam kevesebb, mint 1900 óra, az évi csapadékmennyiség 660 mm. Legcsapadékosabb hónap a június, a legszárazabb a március. Ennek megfelelően alakult ki a térség természetes növény és állatvilága.

A karszt legnagyobb hozamú vízfolyása a Jósva-patak, amely Jósvafő közelében ered. Jósvafőn a karszt legnagyobb forrásai – a Jósva-, a Kis- és Nagy-Tohonya- és a Kajta-forrás – táplálják. A Jósva-völgyön több kisebb-nagyobb vízfolyás és a Ménes-patak ömlik bele, míg végül a Bódvába torkollik. A vízgyűjtő területek a karsztos kőzetek sajátos vízvezetési tulajdonságai miatt nehezen lehatárolhatók. A karsztforrások vízhozama a csapadékviszonyoktól függően igen eltérő és változó. A környék természetes tavai kis területűek és csak néhány méter mélyek. Kialakulásuk szerint lehetnek töbörtavak (Vörös-tó) és víznyelő eltömődésével keletkezett tavak (Aggteleki-tó). Hosszú és intenzív csapadékhullás után, vagy hóolvadáskor agyagos, sík területen, töbrökben, vagy kis mértékben eltömődött víznyelőkben időszakos tavak alakulnak ki. A mesterséges tavak közül a leglátogatottabb a jósvafői Tengerszem-tó. Ugyancsak mesterséges a Ménes-völgyi halastó és a Rakaca-víztározó.

A karsztvidék és egyben Magyarország leghosszabb barlangja a Baradla-barlang, melynek összhosszúsága az oldalágakkal együtt 25,5 km. Ennek egy 5,6 km-es szakasza Szlovákia területén fekszik és Domica néven ismert, kb. 19 km-es szakasza található Magyarországon.
Ugyancsak látogatható a hidrológiai jelentőségű Vass Imre, valamint a légúti megbetegedésben szenvedők gyógyítására alkalmas Béke-barlang.
A Baradla-barlang kiváló akusztikájú, kivételes szépségű Hangversenytermében rendezett komoly- és könnyűzenei barlang koncertek különleges élményt nyújtanak a látogatóknak.

Az Aggteleki Nemzeti Parkot elsősorban az élettelen természeti értékek, a felszíni formák és a barlangok védelme érdekében hozták létre 1985-ben.
Területének 75%-át lombhullató erdők borítják. Mozaikszerűen elhelyezkedő tisztások, sziklagyepek, kőkibúvásos hegyoldalak biztosítanak életteret az értékes növényeknek, a gazdag rovarvilágnak és a területen előforduló több mint 220 madárfajnak. A Nemzeti Park viszonylag kis területén (közel 20 000 ha) több mint 200 kisebb-nagyobb barlang található.
A karsztvidék és egyben Magyarország leghosszabb barlangja a Baradla-barlang, melynek összhosszúsága az oldalágakkal együtt 25,5 km. Ennek egy 5,6 km-es szakasza Szlovákia területén fekszik és Domica néven ismert, kb. 19 km-es szakasza található Magyarországon.
Ugyancsak látogatható a hidrológiai jelentőségű Vass Imre, valamint a légúti megbetegedésben szenvedők gyógyítására alkalmas Béke-barlang.
A Baradla-barlang kiváló akusztikájú, kivételes szépségű Hangversenytermében rendezett komoly- és könnyűzenei barlang koncertek különleges élményt nyújtanak a látogatóknak.
Az Aggtelek és Jósvafő közötti 7 km-es út a Baradla-tanösvény; sárga sáv jelzi, időigénye kb. 3 óra.
A Világörökség része Európa egyik legnagyobb cseppkőbarlangja, az aggteleki Baradla-barlang, a tudósok véleménye szerint egyike a Föld legnagyszerűbb földrajzi jelenségeinek.

A karsztvidék legkedveltebb látványossága a Baradla-barlang, mely nemcsak a térségnek, de hazánknak is legkiemelkedőbb barlangtani értéke. Legrégebben ismert, természetes bejárata Aggtelek mellett található.

Az 1800-as évek végén számos népszerűsítő cikk, könyv propagálta a Baradlát, mely ebben az időszakban a Magyarországi Kárpát Egyesület kezelésében üzemelt. Az 1890-es évektől megjelenő fotók és képeslapok hatására jelentősen megnövekedett a barlang látogatottsága. A barlang idegenforgalmi fejlesztését az 1920-as években kezdeményezték. 1927-28-ban Kaffka Péter mérnök irányításával megépült a jósvafői kijárat, és a főág teljes hosszában látogathatóvá vált. Ekkor készült el a barlangrendszer ma is használatos több mint száz hídja. A következő nagyobb változás az elektromos hálózat kiépítése volt, melynek eredményeként 1935-ben kigyulladt a fény a látogatott szakaszokon.

A Baradla-barlang Vörös-tói szakaszán 2007-től felújított járdarendszeren és felújított villanyvilágítás mellett haladnak a túrák.

A “Gömör-Tornai Hagyományőrző és Művészeti Napok” gerincét a Baradla-barlang Hangversenytermében rendezett komoly-, illetve könnyűzenei koncertek jelentik.

Baradla-barlang
Rövid, hosszú, közepes, ki mit választ! Az 1-1,5 kilométeres könnyű sétát Vagy a 2 órás, a Styx-patak mentén haladó túrát, amely érinti hazánk legmagasabb állócseppkövét, a 19 méter magas Csillagvizsgálót, valamint az Óriások termét, ahol zenehallgatásra kerül sor? Vagy azt, amely végighalad a barlangrendszer 7 kilométeres főágán. Akármelyik mellett döntünk, a Baradla-barlang nem okoz csalódást.
Látogatható: Az év minden napján április 1.- szeptember 30. között, október minden szombatján 8.00 -17.00 között, valamint október 31. – március 31. 8.00 – 15.00 között.
Vass Imre-barlang
A túra időtartama kb. 1 óra, hosszúsága 400 m. A jegypénztár és a barlangbejárat közötti mintegy 2 km-es út során a túravezető segítségével ismerhetik meg a terület ökoturisztikai értékeit. A túrán résztvevők maximális létszáma a barlang védelme érdekében 10 fő.
Túraindulás:
Nyári szezonban: naponta 10.00 és 15.00 között, már 1 fő jelentkezése esetén is.
Téli szezonban: előzetes bejelentkezés (min. 3 nap) alapján rugalmasan, 9.00 és 13.00 óra között, min. 5 fő jelentkezése esetén.

Béke-barlang
E túra során a látogatók kb. két órás felszíni sétát tesznek az Aggtelek és Jósvafő között található mesterséges bejáratig. A barlangban a túra időtartama 3 óra, hossza 2 km.
A barlangtúra változatos, vörös és fehér cseppkőzászlók és drapériák, valamint lépcsőzetes medencesort alkotó hófehér mésztufa gátak között vezet a kötélhágcsós szifonig.
Az aktív patakos barlangban állandó víz van, ezért gumicsizma vagy váltócipő, valamint vízhatlan vagy váltóruha használata kötelező!
Gyermekcsoportok jelentkezése esetén az alsó korhatár 14 év! A túrán résztvevők maximális létszáma a barlang védelme érdekében 10 fő.
Túraindulás:
Egész évben, előzetes, írásbeli jelentkezés (min. 2 hét) alapján, min. 5 fő jelentkezése esetén.

Rákóczi-barlang
A barlangba mesterséges tárón át jutnak be a vendégek, majd vaslétrákon, hidakon közlekedve tekinthetik meg azt. A túra időtartama kb. 1 óra, hosszúsága 800 m.
A túrán résztvevők maximális létszáma a barlang védelme érdekében 10 fő. Részvételi korhatár minimum 10 év!
Túraindulás
Nyári szezonban: minden nap 9.00-16.00-ig minden egész órában (első túra 9.00-kor, utolsó 16.00-kor indul)
Téli szezonban: minden nap 9.00-15.00-ig minden egész órában (első túra 9.00-kor, utolsó túra 15.00-kor indul)

2007-től a Kossuth- és a Meteor-barlang is megnyílt a nagyközönség számára.

Kossuth-barlang:
Jósvafő község határában található Nagy-Tohonya-forrás barlangja. Főként az igen erőteljes eróziós formakincsek jellemzik a barlangot, szálkőoszlopok, tarajok mellett vezet a túra útvonala egészen a Nagy-tóig, ahol függesztett drótkötélhídon jutnak keresztül a látogatók. A túra a Reménytelen-szifon taváig vezet. Összideje mintegy 3-4 óra, a barlangi szakasz kb. 2 óra. A barlang végigjárása nehéz túrának számít, ezért jó kondíció és mászó készség szükséges hozzá.
Egész évben, előzetes, írásbeli jelentkezés (min. 2 hét) alapján, min. 5 fő jelentkezése esetén.
Az aktív patakos barlangban állandó víz van, ezért gumicsizma vagy váltócipő, valamint vízhatlan vagy váltóruha használata kötelező!
Részvételi korhatár minimum 14 év!
A túrán részt vevők maximális létszáma a barlang védelme érdekében 10 fő.
A túrázóknak akkumulátoros lámpákat és sisakot biztosítunk!
Túraindulás és jegyváltás: aggteleki barlangpénztár Aggtelek, Baradla oldal 1.)

Meteor-barlang:
Az Alsó-hegy Bódvaszilas felett lévő Kis-vizetes-töbrének kiemelkedő víznyelőbarlangja. A túra során omladéktömbök között kúszva, mászva, aknákba szerelt létrákon haladva éri el a látogató a monumentális méretű és páratlan cseppkőgazdagságú, mintegy 100 méter mélységben található Titánok-csarnokát.
A túra ideje mintegy 5 óra, a barlangban töltendő idő kb. 3 óra. A túrák a jósvafői barlangpénztár elől indulnak és oda is érkeznek vissza. A barlang végigjárása igazi extrám túrának számít, ezért jó kondíció és mászókészség szükséges hozzá.
Egész évben, előzetes, írásbeli jelentkezés (min. 2 hét) alapján, min. 5 fő jelentkezése esetén.
Az aktív víznyelő barlangban állandó víz van, ezért gumicsizma vagy váltócipő, valamint vízhatlan vagy váltóruha használata kötelező!
Részvételi korhatár minimum 14 év!
A túrán részt vevők maximális létszáma a barlang védelme érdekében 8 fő.
A túrázóknak akkumulátoros lámpákat és sisakokat biztosítunk!
Túraindulás és jegyváltás: aggteleki barlangpénztár (Aggtelek, Baradla oldal 1.)

Ajánlott útvonal: Budapesttől kb. 230 km. Haladjon az M3-as autópályán Miskolcig, onnan tovább a 26-os számú főúton (Sajószentpéter határáig). Hajtson tovább, a 27-es számú főút felé, végül forduljon balra, a 2603-as számú útra.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:www.aggtelek.hu

www.anp.hu

www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »