Dunavarsány

Dunavarsány

Dunavarsány Budapesttől délre, a Pesti síkság északi peremén terül el. A község egymástól kb. két kilométerre fekvő két településből, a közel ezer éves, történelmi Dunavarsányból (mai neve Nagyvarsány), és a mindössze 110-120 éves Dunakisvarsányból (Kisvarsány) áll. A történelmi falurész, Nagyvarsány nyugati szélén az 51-es számú főközlekedési út halad el.

A tőle keletre fekvő Kisvarsányt a Budapest – Kelebia – Belgrád vasútvonal szeli ketté. Az 1880 – 1883 között megépült zimonyi (belgrádi) vasútvonal döntően befolyásolta a település fejlődését.

A történelmi falurész, Nagyvarsány feltehetően a honfoglalást követően, az ezredforduló tájékán alakulhatott ki, egyes feltételezések szerint jóval korábban, a honfoglalást követő évtizedekben. Neve akkor még Varsány volt. A XII. század elején a környék nagyobb települései közé számított. A tatárjárás idején (1241) teljesen elpusztult. Első fennmaradt írásos emléke 1269-bõl származik. V. István 1270-ben a nyúl-szigeti apácáknak adományozta az egész területet. A vidék újranépesedésének a török hódoltság vetett véget. A budai pasa kincstári feljegyzése szerint mindössze 12 adófizető élt Varsány faluban a XVI. század második felében.

A falut I. Lipót császár (1640-1705) kezdte újra benépesíteni. Thüringiából svábokat telepített a kihalt faluba. Munkáját I. József és Mária Terézia (1740-1780) folytatta. A falu neve (Varsány) a honfoglaló magyarokkal együtt élő, és a Kárpát-medencébe velük együtt érkező perzsa-afgán néptörzs töredékéhez kapcsolódik.

A Duna előtagot a múlt század második felének elején kapta, megkülönböztetésül. Dunavarsány természeti környezete igen gazdag. A Dunától keletre eső, s a települést övező kavicsbánya-tavak – a délegyházi-tavakkal – egész tórendszert alkotnak. A tavanként változó minőségű vizek egyaránt vonzzák a fürdőzőket és a vízi sportok kedvelőit.

A település nevezetes természeti látnivalói közé tartozik a Kis-Dunán található mintegy 10 hektárnyi úszóláp, a Domariba-sziget, a Varsányhalmon található Árvalányhajas terület. Ady Endre emlékét idézi a háború után elpusztult Vészi-kúria udvarán található négy darab feketefenyő. A kastély gyakori vendégeként a költő itt írta például a Fekete Zongora című versét, illetve a Margita élni akar cikluskölteményét.
Az egykori bányatavak közül kiemelkedik a település északi oldalán fekvő közkedvelt fürdőzőhely, a Rukkel-tó. Duna-parton jelentős sportcentrum a Közép-magyarországi Általános Olimpiai Központ.A nyár közepén megrendezésre kerülő falunapok, vagy a gyakran tizenöt-húsz együttes részvétel megvalósuló népzenei találkozók minden évben sok idelátogatónak nyújtanak felejthetetlen élményt, szórakozást.

Rukkel-tó története:

Rukkel János vagyok, családommal 1989. egy szép nyári napon, mint előtte is minden évben, az egyik bányatónál töltöttük szabadidőnket. Csodálatosan sütött a nap, kellemes volt a víz és sok-sok ember élvezte a nyári nap nyújtotta örömöket. Meg kell jegyeznem, ez egy fizetőstrand volt, ahol volt némi szolgáltatás, egy-két büfé, wc, de a part elhanyagolt volt, a fagyi kissé megolvadt, a kínálat szegényes, de az alapok, a víz a nap, a vendégek adottak voltak. Napozás közben elgondolkodtam “ott van a Balaton, ahol hatalmas infrastruktúra épült fel kimondottan a nyári hónapokra és szolgáltatásokra, mi lenne ha én is létrehoznék valami hasonlót.”

A gondolat tovább foglalkoztatott a következő napokban, hetekben, hónapokban. Hogy is lehetne hozzákezdeni? Talán egy már működő helyen létrehozni valamit, vagy valami teljesen újat megvalósítani? Szigethalmi születésem révén ismertem a környéket és az évek folyamán szinte mindegyik bányatónál megfordultunk a családommal, így elindultam, vajon melyik tó lenne számomra a legmegfelelőbb, melyiken tudnám az elképzeléseimet megvalósítani. Számba vettem a megközelíthetőséget, a fekvést, a terület nagyságát, a vízfelület nagyságát, hogy kezelhető és ellenőrizhető legyen. És ekkor a számomra legszimpatikusabb vízfelületet megtaláltam. Na de mi van akkor, ha a bányaterület /akkor még működő bánya volt/, nem eladó, vagy nem bérelhető? Hát ehhez kellett egy kis szerencse.

Mivel a Kertészeti Egyetem Tangazdaság a terület akkori tulajdonosa, 1990.-ig adott ki bányászati jogot egy sóderkitermelő cégnek. A szükséges szerződések és engedélyek után 1990. kora tavaszán elkezdhettem a tó körüli rekultivációs munkákat. Hatalmas mennyiségű meddő anyagot, sódert és földkupacot kellett megmozgatni ahhoz, hogy az év végére már úgy nézne ki a terület, mintha készülne itt valami /talán egy strand?/.

Az ősz végére elkészült a kerítés 2,5km hosszúságban, az első partszakasz füvesítése, valamint a mai csúszdadomb épült fel a meddő anyagokból. 1991. év a nyitás éve. Rengeteg megoldásra váró kérdés, feladat, stb… Igény lesz e egyáltalán erre a szolgáltatásra, ezen a helyen? Közben a fű szépen zöldült, a víz csodálatosan tiszta volt, és a nap? igen igazi nyár volt ebben az évben. A vendégek érdeklődésével is elégedettek lehettünk.

A kezdeti nehézségek is arra sarkalltak, hogy még jobban és jobban működjünk és egyszer egy igazi strand, sőt vízi park lehessünk. Az elmúlt 17 év megmutatta, hogy jó úton járunk, vendégeink örömére. Mára már korszerű büfék, sörözők, mosdók, hatalmas parkosított terület 13 pálya csúszda, ugrótorony, vízibiciklik várják a vendégeket. Egy 20ha területen, 12ha vízfelülettel, ami mind-mind a vendégek rendelkezésére áll, hogy egy felejthetetlenül kellemes nyarat töltsenek el nálunk, a Rukkel-tónál.

Egységek:

UGRÁLÓ
Ugrótorony
A bártrak és próbálkozók izgalmas sporteszköze. 3-4-5-6 méteres magasságról mutathatják meg elszántságukat a strand vendégeinek.
Használata INGYENES!

KÖLCSÖNZŐ
Vizibicikli, kajak, napágy
A kölcsönző modern napozófedeleket sznuki-hajókat csónakokat kínál, a vízfelület bejárásához.
A parton kényelmes napozóágyak és napozóernyők kölcsönzésére van lehetőség, hogy minél kellemesebben teljen az idő.

SLOPE
Idén elkészült egy újabb csúszda. A “Slope” nevet kapta és jó sárga.

KÍGYÓ KAMIKAZE

65 méter hosszú 1 pályás, érdekes és izgalmas vizicsúszda. Ez a pálya a tó vizébe érkezik, csak úszni tudóknak ajánlott.

HULLÁMCSÚSZDA

65 méter hosszú két párhuzamos pálya, mely alkalmas kicsi gyerektől egészen a felnőtt korosztály szórakoztatására, 1 m-es vízmélységű medencébe érkezik.

FEKETE LYUK

SPIRÁLCSÚSZDA

2 szimmetrikus 85 méteres vizicsúszda, az 1 m-es vízmélységű medencébe érkezik.

BÉBI-CSUSZI

A bébi-csuszi használata ingyenes.

csak gyerekeknek 6 éves korig max 1m-es testmagasságig a medence vízmélysége 60 cm csak szülői felügyelettel használható.

Megközelítés: A tó megtalálható: Taksony-Bugyi közötti út 6-os km kőnél.
Tömegközlekedéssel is megközelíthető, a Népligettől indulnak távolsági buszok. A Bugyi községbe közlekedő járatra kell felszállni. Volán-busz: 2511-es járat

További információk:

www.dunavarsany.hu

 www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »