Eplény

Eplény

Eplény a zirci medence és a veszprémi fennsík vízválasztóján fekvő település.

Az első oklevelek 1749-ben említik mint Olaszfaluhoz tartozó pusztát, határrészt. Földesura a zirci apát volt. Kápolnáját Szent Bernát tiszteletére szentelték fel, iskoláját Vajda Ödön zirci apát építtette. A település neve bizonytalan eredetű, jelentése: szán talpait összekötő keresztgerenda. A község fejlődése az 1930-as évek elején gyorsult fel.
Az eplényi mangánércbányát 1929-ben nyitották, magántársaság működtette 1933-ig, ettől kezdve pedig az 1948-ban államosított Rimamurányi-Salgótarjáni-Rt. tulajdonában volt. Később többször is gazdát cserélt, 1967-ben például a Budapesti Ércfeltáró Vállalat működtette a bányát. Abban az évben százhúsz bányász, illetve kisegítő jutott így megélhetéshez. Eleinte még gondot fordítottak a bánya fejlesztésére, később viszont erre már alig törekedtek, mert a mangánérc készlet kimerülő félben volt. A bányát 1979-ben zárták be végleg.
Eplény hosszú időn át Olaszfaluhoz tartozott közigazgatásilag, mivel a két települést mindössze három kilométer választja el egymástól. Az 1980-as években azonban mindkét községet a várossá váló Zirchez csatolták. Eplény 1992. január 1-jétől új történelmet ír, mivel a helyi népszavazás eredményeként attól a naptól fogva, fennállása óta először önálló községgé vált.
A ma már minden közművel rendelkező és az önállóságnak köszönhetően dinamikusan fejlődő bakonyi település tiszta, nyugodt környezete és jó megközelíthetősége miatt egyre közkedveltebb kirándulóhellyé válik az év minden időszakában. E népszerűség fenntartását, növelését szolgálja a 2003-ban átadott Ámos-hegyi Pihenőerdő, mely 230 hektár területen tanösvénnyel, kilátóval, tornapályával, erdei játszóterekkel várja a kirándulókat. Az idelátogatók kényelmét igényes szálláslehetőségek is biztosítják.
A község nevezetessége a 2006-tól folyamatosan bővített sí központ, ahol a síelőket csákányos felvonók, valamint az ország egyetlen négyüléses libegője szállítja az Ámos-hegy tetejére. Öt hóágyúzható pályájából két sípályája éjszakai kivilágítással is ellátott. Kedvező hóviszonyok vagy kellő hideg esetén a felvonók reggeltől estig üzemelnek.

Nordica Síaréna:

Négy hóágyúzott pályával várják a Nordica Síarénába érkezőket! Nyitva van az 1-es, a 2-es, a 3-as pálya és a 4-es pálya. Közel 4 km sípálya síelhető!!!…

A leghosszabb síelhető nyomvonal a 2-es pályán keresztül: 1050 m.

A Nordica Síarénában a síeléshez kapcsolódó számos szolgáltatással igyekeznek a vendégek igényeit minél inkább kielégíteni.

Szolgáltatások:

– Holle Anyó Panziója
– Holle Anyó Kocsmája
– Autóbuszjárat
– Oktatás
– Kölcsönzés és szerviz
– Egyéb szálláslehetőségek
– Síbiztosítás – online!

A sípályákon automata beléptető rendszer működik, a bérletek árait az üzemeltető Nordica Síaréna Kft. határozza meg.
A síháznál Nordica síbolt, síszerviz és kölcsönző működik.

További információk:

www.epleny.hu

www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »