Gárdony

Gárdony

A Velencei-tó déli partjának legnagyobb települése, közigazgatási központja. A 8000 lakosú település 1989 óta város.

Az Agárd településsel összeépült helységnek híres gyógyfürdője, stradja és kempingje van Agárddal közösen, a Velencei tó partján pedig számos strandja és turisztikai központja.

A Velencei-tó déli partjának legnagyobb városa, idegenforgalmi központ. Elnevezése magyar személynévből ered: a Gordun személynév 1260-ban fordul elő először adásvételi szerződésben.

A terület eredetileg a Csepel-szigethez tartozott, és királynéi birtok volt. Lakott helyként 1410-ben említik először. A régi község valamikor a tó partján terült el, de az áradások többször elöntötték, emiatt felhúzódott a magasabban fekvő domboldalra. Határában a XVIII. században puszták, majorságok hálózata alakult ki.

Gazdasági életében ma is jelentősége van a mezőgazdaságnak. Gárdonyban az üdülőépítések és a fürdőélet az 1920-as években kezdődött. Először néhány sportegyesület, természetbarát kör vásárolt itt telket, ezeken hétvégi házakat és kabinsorokat létesítettek. Az addig nádasokkal borított partvonalon 1926-ban építették ki a strandfürdőt. A II. világháború eseményeit követően a fürdőélet az 1950-es évektől indult újra, az üdülőterület fejlesztése azonban csak 1958 után a Velencei-tavi Intézőbizottság létrejöttével kezdődött. Gárdony közigazgatási területéhez tartozik a település legfejlettebb fürdőrésze, Agárd, valamint Dinnyés is, amely természetvédelmi terület.

Gárdonyi emlékház:

A nagy magyar író 2007-ben felújított szülőházában 2009-ben a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Heves Megyei Múzeumi Szervezet új emlékkiállítást rendezett be. A tárlat bemutatja Gárdonyi Géza életének legfőbb állomásait, irodalmi munkásságának kiemelkedő értékeit. A tárlókban naplója és műveinek legszebb kiadásai mellett néhány eredeti, személyes tárgya is megtekinthető. A látogatók megismerkedhetnek alkotói módszerével, írói munkásságával, bepillantást nyerhetnek különleges titkosírásába, megismerhetik a megfejtés kalandos történetét. Az épületben egy korabeli eszközökkel és bútorokkal berendezett konyhát is láthatnak az érdeklődők. Az emlékház szomszédságában 2011 őszén elkészül az egri vár kicsinyített (rönkvár) másolata, amely alkalmas lesz arra, hogy történelmi játék keretében idézzék fel az érdeklődőknek a magyar történelem egyik dicsőséges eseményét.

Igény esetén a Zsongó Bárka Egyesület interaktív múzeumpedagógiai foglalkozást tart.
A minimum 15 fős csoportokat felkészült foglalkozásvezetők játékos módszerekkel ismertetik meg Gárdonyi Géza korával, életével és műveivel.
A múzeumpedagógiai foglalkozásokra előzetes bejelentkezés szükséges a szervezőknél!

A Bika-völgyben talált gyógyhatású termálvízre 1984-ben Gárdony és Agárd között modern fürdő épült, mely egész évben látogatható. 36 fokos vizének kedvező élettani hatása a mozgásszervi és nőgyógyászati betegségekben szenvedők számára ajánlott. A termálfürdő Fejér megye egyetlen fedett gyógyfürdője.

A Velencei-tó egyetlen Kékhullám Zászló minősítésű strandja Gárdonyban található

2008-tól az ország első – és azóta is egyetlen – öko szemléletű strandjaként működik a Sport Beach, ahol a hulladékot szelektíven gyűjtjük, a közösségi helyiségekben nyomógombos csaptelepeket és mozgásérzékelős világítást szereltünk fel, a kemping éjszakai világításának elektromos áram ellátását szélgenerátor és napelem hibrid megoldásával biztosítjuk, a kemping zuhanyzóban a meleg vizet vákuumcsöves napkollektorral állítjuk elő, míg a hibrid járművel érkezők 50% kedvezménnyel parkolhatnak.

A Velencei-tó nádasai dél-nyugati irányban egykor Dinnyés községig húzódtak. Ennek maradványa az a vizes, nádas terület, mely a Dinnyés-Kajtor csatorna két oldalán 1966 óta védett, s a tó növekvő idegenforgalmi terhelése miatt onnan kiszoruló védett madaraknak nyújt zavartalan élőhelyet.

Legismertebb költő fajai a nagy kócsag, a kanalas gém, a bölömbika és a nyári lúd. Október végén, november elején legalább húszezer vetési lúd éjszakázik a Fertő biztonságot nyújtó vizén. A tavaszi, de különösen az őszi vonuláskor hatalmas réce tömegek zsúfolódnak össze a vízen. Szakvezetővel a Fertő szélén álló kilátótoronyból megfigyelhető a vízimadarak nyüzsgése.

Természeti értékei: vadréce, vetési lúd, kócsagok, piroslábú cankók és a kanalas gémek, nádirigók, tücsökmadarak.

A  település megközelíthető közúton: a 7. számú főúton; vasúton a Budapest-Székesfehérvár vonalon.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:    www.gardony.hu

www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »