Komárom megye

Komárom megye

A tájegység az ország északnyugati részén található. A Dunántúli-középhegység vonulatai közül a Bakony, a Vértes- és a Velencei- hegység is érinti Számos nevezetesség, izgalmas látnivaló található itt.

Tatai vadászkastélyában pihente ki fáradalmait Luxemburgi Zsigmond, majd Hunyadi Mátyás, a nagy reneszánsz király s itt rendezték be „birodalmukat” az Esterházyak. Európa egyik legfontosabb kereskedelmi és hadi útja itt vezetett Bécsből Budára. Itt védte Komáromot, a „hűséges várost” Klapka tábornok 1848/49-ben, a nagy európai forradalmak idején.
Folyamatosan tetten érhető a történelem és a természet találkozása.

Tatabányán, a Kő-hegyen magasodik Európa legnagyobb, 22 méteres madárszobra, a magyar honfoglalásra emlékeztető legendabeli Turul.

Tatán, a barokk hangulatú történelmi kisvárosban építették föl Magyarország első angolparkját. Odébb, a védett Öreg-tó csillogó víztükrén tízezernyi vadlúd éjszakázik ősszel.

Európa nagy palotáihoz a dunaalmási kőfejtőből vitték évszázadokon át a vörös mészkövet. Komáromban van Európa egyik legnagyobb, 12000 ember által épített erődje, amely közel 40000 négyzetméteren terül el, továbbá itt található egy meleg vizű gyógyfürdő is. Bábolnán, az arab lótenyésztés „világfővárosában” született Imperiál, minden idők egyik legeredményesebb versenylova. Kocs, e Komárom-Esztergom megyei kis falu nevét iparosai egy minden addiginál gyorsabb közlekedési eszköz, a kocsi révén tették világszerte ismertté.
A térség számos kikapcsolódási lehetőséget is biztosít.

A Dunán kívül számos természetes és mesterséges, halakban gazdag tó kínál lehetőséget horgászásra. Sokat horgászparadicsomként tartanak számon. A tavak környéke általában jól kiépített, közeli szálláshelyek, éttermek teszik kellemesebbé a hosszabb idő eltöltését.
A vízi sportok szerelmesei is hódolhatnak hobbijuknak a megyében. A Dunán több lehetőség is kínálkozik a folyó és környezete felfedezésére. A tatai Öreg-tavon több évtizedes hagyománya van a vízi sportnak.Ezer évvel ezelőtt őseink lóháton érkeztek a mai Magyarország területére. Napjainkban közel húsz lovardában és lovastanyán várják a lovaglás szerelmeseit.

A hegyvidékek élővilága igen gazdag. A területükön élő szarvasok nagyra nőtt agancsaik gyakran nyertek díjat a vadászati trófeakiállításokon. A Vértesben sok vaddisznó is előfordul. Mesterséges és sikeres telepítés eredményeképpen kisebb számban megtalálható a muflon és dámvad is. A legnagyobb csigájú hazai muflon kost Gyarmatpusztán lőtték. Jelenleg állami területek és vadásztársaságok teremtik meg tagjaiknak és a vendégvadászoknak a vadászati lehetőségeket.

www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »