Márianosztra

Márianosztra

Vulkáni kúpok, a belső Börzsöny erdei övezte festői medence több mint 700 éve lakott települést rejt. Az erdők fát, a szántók élelmet, a hegyek bányái követ adtak kemény munkájuk jutalmául az itt letelepedőknek. A hely szépsége láttán I. Lajos király, akit méltán nevez az utókor “nagy”-nak, olyan döntést hozott, amely a mai napig alapvetően meghatározza a település jellegét. Mária tiszteletére 1352-ben kedvelt pálosainak kolostort és kegytemplomot építtetett. A templom középkori kövein a nagy király szentté avatott leánya, Hedvig is járt. Emlékét a kegytemplomban oltár őrzi. A kegytemplom és kolostor történetén nyomon követhetjük történelmünk nagy eseményeit, viharait.

Márianosztrán született Szilvásy Miklós birkózó, Helsinki olimpiai bajnoka. Emléktáblája az iskola falán hirdeti, hogy kitartással, akaraterővel ilyen kicsi faluból is milyen magasra lehet jutni. 1998-ban megnyílt a Faluház. Az itt őrzött értékek sok esetben több száz éve született tárgyak, okiratok.

Márianosztra az ország egyik legismertebb búcsújáró helye. A júliusi, szeptemberi és decemberi búcsúkra ezrével érkező hívők a falu keleti végén 1772-ben állított Kálvária-kápolnát és a stációkat is felkeresik.

A XIV. századi pálos rendházból és templomból csak a gótikus szentély maradt fenn. Az 1719-1738 között újjáépített kegytemplom a hazai érett barokk egyik legszebb alkotása. Ékes barokk berendezése XVIII. századi, pálos fafaragó műhelyben készült. Hat mellékoltára közül az egyiken állt a kegykép, amit utóbb a főoltárra helyeztek át.

A középkori alapokra emelt, monumentális barokk plébániatemplom gótikus szentélyében a híres czestochowai kegykép 18. századi másolata fogadja a zarándokokat és az érdeklődő turistákat.

A falu szélén álló XVIII. századi Kálvária több búcsús ünnepen is központi szerepet kap. A megújított sírkápolnában a kereszt mellett Szűz Mária, Mária Magdolna és a szeretett tanítvány, János szobra.

A település a templom titulusáról, védőszentjéről kapta nevét: Maria nostra = mi Máriánk.

Ajánlott útvonal: Budapesttől kb. 69 km. Észak felé a 2-es számú főúton (Vácig). Tovább a 12-es számú főúton Verőcéig, majd a 12108-as számú út felé.

További információk:

www.marianosztra.hu

 www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »