Tápiószele

Tápiószele

A település nevezetessége az 1920-as évektől itt működő mintagazdaság az egykori Szelényi-féle birtokon. Ezen hozták létre 1945 után az Agrobotanikai Kutatóintézetet, amely fajtakísérletekkel foglalkozott. Magyarország egyetlen szántóföldi és kertészeti növényi génbankja itt található.

A községet elsőként a Váradi regestrumban említik 1219-ben, Scela néven. A török hódoltság idején elnéptelenedett, majd a XVIII. században ismét benépesült a falu. Az évszázadok során több köznemesi család lakott itt. A Viczián, Preyer, Káldy, Homonnay, Benediczky, Blaskovich családok tagjai állami hivatalnokok és magas rangú katonák voltak.

A botanikailag is érdekes park közepén álló klasszicizáló Blaskovich kúria 1906-ban épült. Jelenleg múzeum. A kúria azon ritka magyar kúriák egyike, amelyet nem fosztottak ki a II. világháború után, így ma is látható eredeti, a művelt közép nemesi családok életmódját tükröző berendezése. A rezidencia egykori tulajdonosai,a jogi végzettségű Blaskovich György és a mezőgazdasági akadémiát végzett Blaskovich János Tápiószele határában több régészeti ásatást kezdeményeztek mely során több régészeti lelet került elő.

A család híres műgyűjteménnyel is rendelkezett. A XVI-XX. századi fegyverek, pipák, képzőművészeti alkotások mellett a környék régészeti leletei. A Balskovich testvérek nevéhez kötődik 1923-ban a tápiószentmártoni szkíta aranyszarvas megtalálása, majd 1938 és 1953 között a tápiószelei szkíta temető feltárása, amit a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti végeztek el. A múzeumban empire és biedermeier stílusú bútorok, üveg, porcelán, dísz- és használati tárgyak, XVI-XX. századi külföldi és magyar mesterek festményei, az ötvösművészet remekei láthatók.

Kincsemet, a mindmáig leghíresebb versenylovat (“csodakanca” 1876 és 1879 között, négy év alatt 54 versenyen indult és 54 győzelmet aratott.) a Blaskovich család ménesében tenyésztették, így bőséges emlékanyag látható itt róla.

Állandó kiállítások

– köznemesi kúria
– Kincsem emlékanyag
– néprajzi ház

A település híres szülöttei: Rákóczy János (Kossuth titkára), Danielis János (48-as főhadbiztos), Flór Ferenc (a szabadságharc tábori orvosa, később a Rókus Kórház igazgatója), Simonffy Kálmán (dalszerző, Petőfi, Arany, Vörösmarty verseinek megzenésítője).

Megközelítés: A település a 31-es főközlekedési útról Nagykátán leágazó, Cegléd felé vezető 311-es közúton és vasúton – a Budapest-Újszász-Szolnok vonalon – is elérhető.

További információk: www.tapioszele.hu  www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »