Üröm

Üröm

Már a római időkben is lakott volt ez a hely, itt telepedtek le az őrtornyok katonái. A krónikák szerint a XII. században a Margit-szigeti apácakolostor birtokához tartozott. A XIII. században a királyi vincellérek faluja volt. A település alatt meghúzódó pincerendszer az ürömi borkultúra évezredes hagyományait őrzi. A XIX. században már József nádor uradalma. – A nádor fiatalon elhunyt első felesége, Alexandra Pavlovna – I. Pál orosz cár lánya – itt talált nyughelyet. A település fejlődését jelentősen befolyásolja, a főváros közelsége. Arculata hasonló a Budapest környéki kertvárosokéhoz.

A terület már a római korban is lakott volt. A 12. században a Nyulak szigeti (ma: Margit-sziget) apácakolostor birtoka volt.
A 13. században a királyi vincellérek faluja volt. A település alatt meghúzódó pincerendszer az ürömi borkultúra évezredes hagyományait őrzi. A 19. században már József nádor uradalma. – A nádor fiatalon elhunyt első felesége, Alexandra Pavlovna Romanova orosz nagyhercegnő (1783–1801), I. Pál orosz cár legidősebb leánya – itt talált nyughelyet. A restaurált Pavlovna sírkápolna jelenleg Üröm legfőbb nevezetessége. Pavlovna halála máig vitatott, egyesek szerint császári ügynökök megmérgezték, meggátolandó a cár és a magyarok közti kapcsolat elmélyülését.
A falu történetének megrázó eseménye volt a németek kitelepítése a második világháborút követően. Üröm településen a statisztikák szerint 1448 embert fosztottak meg javaitól és telepítettek ki. Ez volt az egyik legnagyobb méretű kitelepítés az országban
A település fejlődését jelentősen befolyásolja, a főváros közelsége. Arculata hasonló a Budapest környéki kertvárosokéhoz.
A szomszédos Pilisborosjenő faluval közösen minden év májusában borünnepet rendeznek, ezzel is segítve az itteni szőlő- és borkultúra hírnevének visszaszerzését.

A Budapest közelében lévő település megközelíthető a 10. és a 11. számú út felől is.

További információk:

www.urom.hu

 www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »