Várpalota

Várpalota

A három települést: Palotát, Inotát és Pétfürdőt 1951-ben egyesítették, és így jött létre az egyik magyar “szocialista városunk”. Nevében egy város volt, de a városrészekké minősített települések viszonylag távol voltak egymástól. A rendszerváltás után Pétfürdő népszavazás eredményeképpen 1997. október 1-jén újra önállóvá vált.

Várpalota a Dunántúlon, Veszprém megye északkeleti szélén, Budapesttől 90 km-e, két megyeszékhely, Székesfehérvár és Veszprém között félúton fekszik, a Bakony lábainál, a Balatontól alig 30 km-re.

A kedvező adottságok indokolják, hogy Várpalota területe és környéke ősidők óta lakott táj. A rómaiak jelenlétének bizonyítéka az általuk emelt kőgát – a 8-as számú főút mellett Öskü irányában – és Székesfehérvár irányában, Inota határában a két helyreállított halomsír.

A középkor legjelesebb emléke a város központjában álló, a 14. században épült, majd az évszázadok során többször átépített középkori vár. A török időkben fontos királyi végvár volt- leghíresebb védőjéről, Thuri Györgyről kapta a nevét. Ma a Magyar Vegyészeti Múzeumnak és a Bányászattörténeti Gyűjteménynek ad helyet. 1998- tól a várudvar megnyitásával nyári színházi és kulturális rendezvényeknek is otthona lett.

A 60-as évektől kezdve a város turistaközponttá vált. Várpalota ma is örömmel és vendégszeretően fogadja az idelátogatókat, abban a reményben, hogy mind többen keresik fel a várost és ismerkednek meg látnivalóival.

Művelődési központ:

A város központjában, nem messze a Zsinagóga épületétől található a Jó Szerencsét Művelődési Központ. Neve a bányászok köszönési formáját vette át, ezzel is fenntartva az utókornak a bányászváros múltat. Károlyi Antal Ybl- díjas építész tervei alapján 1952-57 között épült. A Rákosi- korszak klasszicizáló jegyei vannak jelen építészetében. Mennyezettábláinak díszei erdélyi népi motívumok alapján készültek. A robosztus épület előtere és a színház nézőtere között Ferenczy Noémi négy nagyméretű gobelinje található. Az 1958-ban átadott épületben számos civil szervezet, művészeti együttes, ismeretterjesztő és hobbikör, klub, tanfolyam működik.

A Thury vár jelenleg felújítás alatt van, de éppen megmaradt épületét minden képen érdemes megnézni, a város centrumában!

A várost körülölelő Bakony sok szép kirándulóhelyet tartogat, és kiváló lehetőségeket kínál a környék a vadász- és horgászturizmus kedvelői, valamint a gyalogos és hegyikerékpáros túrázók számára is.

A település megközelíthető közúton: a 8-as úton Inota felől; vasúton: a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vonalon.

További információk:

www.varpalota.hu

www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »